Tелефон: 0888 830 066

СТРАНДЖА БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ - Качул

Предстоящи събития:
Организатор: Клуб Зелена Странджа
Трудност: средна
СТРАНДЖА БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ - Качул

Скъпи приятели, любители на природата и спорта!

Странджа Ви очаква и е готова да Ви посрещне. Независимо дали сте с раница, колело или само с маратонки. Предлагаме ви едно незабравимо приключение в сърцето на най-дивата и непозната планина, както и най-голяма защитена територия в България.

Планинско колоездене - 50 км; Планинско бягане - 25 и 50 км; Пешеходен преход - 30 км 17 - 18 октомври 2015 г.

Природен парк "Странджа", Местност "Качул", Разсадник на ДПП "Странджа" за редки растения

Събитието е част от кампанията "Странджа - без ограничения" на Сдружение "Зелена Странджа", която цели по-широко представяне на възможностите за туризъм, спорт, отдих и развлечения в Странджа планина.

В дисциплините по планинско бягане и колоездене могат да участват всички, които имат желание да се движат на чист въздух в планината, чувстват се подготвени за съответното изпитание и са над 14 години.

Такса за участие в дисциплините по бягане и колоездене: 30 лв при предварителна регистрация до 14.10.2015 г. и 40 лв при плащане на място в деня на събитието. Такса за участие в пешеходния преход - 10 лв.

*За деца до 14 г. - безплатно!

Важно! При внасяне на такса по банков път, моля като основание посочвайте името си и в какво ще участвате!

Подкрепителни пунктове с вода и леки енергийни храни ще има само по трасето за бягане и колоездене на следните места: 1. Влахов дол, 13 км; 2. с. Кости, 25 км; 3. с. Бродилово, 37 км; 4. гр. Ахтопол, 50 км.

Организатор на събитието е Сдружение с нестопанска цел "Зелена Странджа" - гр. Малко Търново.

Печалбата от събитието ще бъде използвана за маркиране и поддръжка на туристически маршрути, както и за събиране и разпространяване на информация за туристически обекти и забележителности в Странджа!

Програма на събитието:

17.10.2015 г.

8.30 ч. - Записване на участниците за различните дисциплини и раздаване на материали за мероприятието.

10.00 ч. - Откриване, приветствия и инструктаж.

10.30 ч. - Масов старт на дисциплините:

1) 50 км планинско бягане от м. Качул до гр. Ахтопол.

2) 50 км планинско колоездене от м. Качул до гр. Ахтопол.

3) 30 км пешеходен преход от м. Качул покрай р. Велека, през м. Индипасха и м. Голямата аязма.

12.00 ч. - Старт на дисциплината 25 км планинско бягане от м. Качул до с. Кости.

15.30 ч. - Извозване на участниците и техните велосипеди в дисциплината 50 км планинско колоездене от гр. Ахтопол обратно до м. Качул.

16.00 ч. - Извозване на участниците в дисциплината 25 км планинско бягане от с. Кости обратно до м. Качул.

17.30 ч. - Извозване на участниците в дисциплината 50 км планинско бягане, както и на други участници от гр. Ахтопол и от с. Кости обратно до м. Качул.

19.00 ч. - Купон в новата специална беседка към новооткрития разсадник за защитени и редки видове растения на ДПП "Странджа", музика с DJ, лагерен огън, награждаване на участниците в различните дисциплини.

Тези, които нямат възможност да се включат в спортните дисциплини, ще могат да се запознаят с разсадника за защитени растения и горскоплодни видове на Дирекцията на природен парк "Странджа", да гледат прожекции на филми за Странджа, да се разходят покрай река Велека, да се насладят на панорамната гледка от наблюдателната кула "Кукулят", да подготвят лагерния огън за вечерта и други подобни неща. За доброто настроение и мотивация на участниците в спортните дисциплини ще има професионално музикално озвучение през целия ден, а за неизбежно гладните и жадните - скара и бира. Всеки участник в горското бягане или колоездене към стартовия пакет ще получи и талон за храна на стойност 5 лв, който ще може да оползотвори при завръщането си на старта!

18.10.2015 г.

10.00 ч. - Разглеждане на информационно-посетителския център на ПП "Странджа" в село Граматиково.

11.00 ч. - 3 км преход (кой с каквото иска) и посещение на параклис "Св. Троица" - единственият в Странджа, построен върху пещера.

Заповядайте! Емоциите са гарантирани.

 

Как да стигнете до мястото: вижте от тук

Настаняване:

В района на Качул има къщи за гости и ловни хижи, но за тях предварително трябва да си резервирате места. Информация можете да намерите на сайта на ДПП "Странджа" - www.strandja.bg или туристическия справочник www.bgposoki.net. Ако сте навити да спите на палатка - в двора на новия разсадник на Дирекцията на природен парк "Странджа" има чудесни условия за това. Тези, които не искат да рискуват на палатка, могат да си изберат местенце от тук като знаят, че освен къщите за гости покрай река Велека на "Качул", най-близките населени места са село Граматиково и гр. Малко Търново

Преди или след похода може да си купите спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв., пътеводител на Тур Странджа за 15 лв., туристическо канче "Зелена Странджа" за 20 лв., спортен бъф/бандана "Зелена Странджа" - 10 лв., значка "АЗ ХОДЯ на походи със Зелена Странджа" - 3лв.

Екипировка

Вода 0,5 или 1 л.


Необходими документи

Лична карта или паспортФайлове за изтегляне:

- Програма на събитието
- Пешеходен преход на 17 октомври
- GPS трак Качул - Ахтопол
- Трак Качул - Ахтопол
- Декларация за освобождаване от отговорност