img
img
Tелефон: 0888 830 066

Общи условия

ДОБРЕ ДОШЛИ НА ПОХОД В СТРАНДЖА!

Организирайки походи сред природата ние от „Зелена Странджа“ насърчаваме активния и здравословен начин на живот, опознаването и опазването на околната среда. Нашата мисия е да ви накараме да се почувствате свободни, здрави и силни.

За да има повече яснота около начина на организиране и протичане на събитията на „Зелена Странджа“ и предотвратяване на неразбирателства и конфликти, моля отделете малко време и прочетете тези ОБЩИ УСЛОВИЯ. Тук ще се опитаме накратко да отговорим на някои основни въпроси и приемаме, че след като сте прочели тази информация, записвайки се за походи вие сте съгласни с условията на провеждането им.

- Кога, къде и какви походи има?

„Зелена Странджа“ организира походи сред природата целогодишно. Повечето от тях са еднодневни и на територията на Странджа планина. Провеждат се през почивните дни. Изходен пункт обикновено е град Бургас, точното място и час са посочени в информацията за събитието.

През последните 5 години сме разработили повече от 200 (двеста) различни маршрути, по които сме провели организирани походи. Те обхващат цялата географска територия на Странджа (включително няколко и в Турция), както и Източна Стара Планина, Сакар, Бакаджиците и др. Няколко пъти в годината посещаваме и други, по-високи планини. Характерът на високопланинските преходи е по-различен от еднодневните походи в Странджа. За тях се изисква по-специална екипировка и опит. Ако се интересувате от подробности и дали може да се включите в някой организиран преход във висока планина, най-добре се свържете с водача. Настоящите Общи условия се отнасят най-вече за еднодневните преходи в Странджа и близките на нея планини.

- Кой може да участва?

Събитията на „Зелена Странджа“ са отворени за всички. Не е нужно да сте член на Сдружението или да сте участвали преди. Заповядайте винаги, когато можете! Информирайте се за предстоящите събития от нашия календар и ако Ви допадат мястото, датата, обявената програма, степента на трудност - присъединете се към нас! Имайте предвид обаче, че не отивате на разходка в градски парк! Трябва да сте подготвени физически и психически да изкарате деня в движение на открито, в непознати местности и затънтени гори. Съответно трябва да си носите всичко необходимо, описано от организаторите, за да бъде изживяването приятно и безпроблемно за вас и цялата група.

- Каква е степента на трудност?

Странджа най-общо е ниска и леснодостъпна планина. Маршрутите, които избираме, преминават по горски пътища, много рядко пътеки и денивелацията е малка. Стандартното средно разстояние, което се изминава по време на еднодневен пешеходен преход, е между 10 и 15 км. Правят се често почивки за разглеждане на интересни и забележителни места, както и за беседи, свързани с гората, природата и това, което се наблюдава по време на преходите. Всички маршрути са подходящи и за деца над 5 годишна възраст. Понякога организираме и детски походи, чиито маршрути са по-кратки, около 6 - 7 км, за да има време за образователни игри на открито. През лятото маршрутите са съсредоточени предимно около прохладата на морския бряг и дивите плажове на Странджа, като дължината им също е по-малка. Организираме и вело преходи по кръгови маршрути или по трасето на Тур Странджа, при които се изминава между 30 и 50 км на ден по най-логичния и лек за преминаване начин.

- Как става записването?

Записването за поход или друго мероприятие, организирано от Сдружение "Зелена Странджа" става в сайта www.zelenastrandja.com чрез попълване на регистрационната форма под информацията за всяко събитие.

- Защо трябва да се записвам?

Ние се стараем участниците в събитията на Зелена Странджа да бъдат максимално облекчени, свободни и неангажирани организационно. Въпреки това за нас е изключително важно да знаем предварително броя на участниците в походите или състезанията, особено начина им на придвижване до отправните места, за да можем да предвидим подходящ транспорт, да подготвим съответния брой съпътстващи документи, сувенири, както и да осигурим допълнителни придружители при нужда. Преминаването на един маршрут протича по различен начин в зависимост от числеността на групата и предварителната информация ни помага да се придържаме по-лесно към обявената дневна програма.

Ако сте се записали, но сте възпрепятствани да участвате - няма проблем, просто ни информирайте. С една регистрация могат да се запишат няколко участника като в полето за допълнителна информация се укаже броят и имената им.

- Колко струва и как се плаща?

За организираните еднодневни походи от „Зелена Странджа“ се събират такси, които покриват направените разходи и гарантират устойчивост на дейностите във времето. Размерът на таксите е обявен в информацията към всяко събитие, обикновено е 10 лв., при това само за възрастните над 18 г. Редовните участници могат да си направят месечен абонамент за участие във всички еднодневни походи, който важи от датата на активирането му до същото число на следващия месец. Стойността му е 40 лв.

Ако се ползва осигурен транспорт се доплаща за място в автобус/микробус. Таксите се събират в деня на похода, в удобно време и място по преценка на водача. Има опция и за предварително заплащане чрез банков превод по сметката на сдружението, която е обявена към информацията за контакти в сайта.

- С какво се пътува?

Всеки сам избира как да пътува до началната точка за поход. За тези, които нямат коли или предпочитат да се возят безгрижно, предлагаме вариант за пътуване с осигурен/нает транспорт срещу допълнително заплащане. Изисква се предварително при регистрацията си в сайта да посочите как ще пътувате, за да можем ние да осигурим подходящ транспорт за всички участници.

Зелена Странджа има подписан договор и ползва транспортните услуги и комфортните автобуси на ДИНИТА ТУРС - лицензиран превозвач, туроператор и турагент.

 

- Каква е политиката ни спрямо домашните любимци?

Много от нас имат кучета и предпочитат да дойдат на поход със своя любимец. Движението сред природата се отразява добре не само на хората. Обикновено присъствието на животни се превръща в атракция и забавление за всички от групата, особено за децата. Имайте предвид обаче, че присъствието на куче по време на поход отваря врати за много нови и трудно предсказуеми предизвикателства и възможни проблеми за всички като се започне от самото животно, неговия стопанин, другите участници, водача на групата, други случайни хора и животни. Колкото и добре да познавате характера на своя любимец, вие не знаете как ще реагира той или каква ще бъде реакцията на друг човек или животно в определена ситуация. Ето само няколко примера за възникване на потенциални усложнения, с които вече сме се сблъсквали:

• Трудни за преминаване участъци от терена.

• Високи летни температури и липса на вода по маршрута.

• Присъствие на повече от едно куче в групата и непоносимост в характерите им.

• Наличие на страх и притеснение от кучета сред някои от участниците (вкл. децата).

• Срещи с диви животни или други кучета по маршрута.

Ние не можем да ви забраним да вземете своя любимец на поход. Но трябва да ви е ясно, че сформираната пешеходна група представлява едно голямо семейство, в което за определено време (няколко часа или дни) трябва да има синхрон и разбирателство. Всеки трябва да се съобразява с възможностите, нуждите и особеностите на останалите участници и ако е нужно да направи известни отстъпки от собствените си разбирания. Максимата „Един за всички, всички за един“ важи в пълна сила. Както цялата група се съобразява с темпото на най-бавния и го изчаква, така всички трябва да уважат желанието на определен човек, ако то е свързано с някаква фобия и касае в случая домашните кучета.

Затова,

• Ако сте с куче, имайте готовност във всеки един момент да се съобразите с молбата на водача и да държите любимеца си близо до вас, при нужда на повод.

• Ако имате страх или притеснения от куче по време на поход за самия вас или за вашето дете – информирайте незабавно водача, без да влизате в пряк конфликт със собственика на животното. Водачът е този, който ще вземе нужните мерки и ще направи всичко възможно да се чувствате комфортно и безопасно.

- Какъв е екипът на „Зелена Странджа“?

Ние сме хора, които обичат природата, движението, пътешествията и опознаването на нови, интересни места и забележителности. Удоволствието от всичко това е двойно по-голямо, когато го споделяме с всички вас.

Владимир Димитров– председател на сдружение „Зелена Странджа“, лесовъд, лицензиран планински водач, планинар с 30 годишен опит, ултрамаратонец. Организатор на събитията на „Зелена Странджа“.

Гергана Димитрова – компютърен специалист, разработчик на сайтове. планинар, ултрамаратонец, тенис инструктор, помощник водач, поддръжка на сайта и социалните групи на Зелена Странджа, комуникации.

Михаил Димитров - помощник водач, любител на планините, здравословното хранене и природосъобразния начин на живот. Обучава се за планински водач към Асоциацията на планинските водачи в България.

НАШАТА МОЛБА!

Преди да дойдете на поход, прочетете информацията за обявеното събитие внимателно. Дори и да се повтарят маршрутите, условията се променят спрямо сезоните и много други фактори.

Ако имате въпроси, предложения и коментари към обявената програма, не се колебайте да ги обсъдите с водача. Имайте предвид, че присъствието на всички е доброволно и щом сте направили своя избор да се присъедините към наше събитие, то трябва да се съобразявате с поставените условия, участници и организатора. Единствено водачът има право да промени първоначалния план с оглед безопасността на участниците и по-доброто им преживяване.

- НЕ ВЛИЗАЙТЕ В КОНФЛИКТ И ПРЕРЕКАНИЯ С ДРУГИ УЧАСТНИЦИ! ВСИЧКИ СВОИ ЗАБЕЛЕЖКИ ОТПРАВЯЙТЕ КЪМ ВОДАЧА/ИТЕ.

- Ако смятате, че има какво да кажете на останалите участници и то ще им бъде интересно и полезно (например да изнесете беседа), съгласувайте намеренията си предварително с водача.

ПО ВРЕМЕ НА ПОХОДИТЕ СА НЕДОПУСТИМИ ПОЛИТИЧЕСКИ АГИТАЦИИ, РЕЛИГИОЗНИ ПРОПОВЕДИ И РЕКЛАМА НА ТЪРГОВСКИ ПРОДУКТИ И МАРКИ!

НАСЪРЧАВА СЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕСТНИ ПРИРОДНИ, ИСТОРИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ПРОЦЕСИ, ЗАКОНОМЕРНОСТИ И ПРОДУКТИ!

ЖЕЛАЕМ ВИ ПРИЯТНО ИЗКАРВАНЕ И НЕЗАБРАВИМИ СПОМЕНИ С ПОХОДИТЕ НА „ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА“!