img
img
Tелефон: 0888 830 066

Общи условия

ДОБРЕ ДОШЛИ НА ПОХОД В СТРАНДЖА!

Организирайки походи сред природата ние от „Зелена Странджа“ насърчаваме активния и здравословен начин на живот, опознаването и опазването на околната среда. Нашата мисия е да ви накараме да се почувствате свободни, здрави и силни.

За да има повече яснота около начина на организиране и протичане на събитията на „Зелена Странджа“ и предотвратяване на неразбирателства и конфликти, моля отделете малко време и прочетете тези ОБЩИ УСЛОВИЯ. Тук ще се опитаме накратко да отговорим на някои основни въпроси и приемаме, че след като сте прочели тази информация, записвайки се за походи вие сте съгласни с условията на провеждането им.

- Кога, къде и какви походи има?

„Зелена Странджа“ организира походи сред природата ВСЯКА СЕДМИЦА, ЦЕЛОГОДИШНО. Повечето от тях са еднодневни и на територията на Странджа планина. Провеждат се през почивните дни. Изходен пункт обикновено е град Бургас, точното място и час са посочени в информацията за събитието.

През последните 8 години сме разработили повече от 200 (двеста) различни маршрута, по които сме провели организирани походи. Те обхващат цялата географска територия на Странджа (включително няколко и в Турция), както и Източна Стара Планина, Сакар, Бакаджиците и други планини. Няколко пъти в годината посещаваме по-високи планини - Рила, Пирин, Централен Балкан, Родопи. Характерът на високопланинските преходи е по-различен от еднодневните походи в Странджа. За тях се изисква по-специална екипировка и опит. Ако се интересувате от подробности и дали може да се включите в някой организиран преход във висока планина, най-добре се свържете с водача. Настоящите Общи условия се отнасят най-вече за еднодневните преходи в Странджа и близките на нея планини.

- Кой може да участва?

Събитията на „Зелена Странджа“ са отворени за всички. Не е нужно да сте член на Сдружението или да сте участвали преди. Заповядайте винаги, когато можете! Информирайте се за предстоящите събития от нашия календар и ако Ви допадат мястото, датата, обявената програма, степента на трудност - присъединете се към нас! Имайте предвид обаче, че не отивате на разходка в градски парк! Трябва да сте подготвени физически и психически да изкарате деня в движение на открито, в непознати местности и затънтени гори. Съответно трябва да си носите всичко необходимо, описано от организаторите, за да бъде изживяването приятно и безпроблемно за вас и цялата група.

- Каква е степента на трудност?

Странджа най-общо е ниска и леснодостъпна планина. Маршрутите, които избираме, преминават по горски пътища, много рядко пътеки и денивелацията е малка. Стандартното средно разстояние, което се изминава по време на еднодневен пешеходен преход, е между 10 и 15 км. Правят се често почивки за разглеждане на интересни и забележителни места, както и за беседи, свързани с гората, природата и това, което се наблюдава по време на преходите. Всички маршрути са подходящи и за деца над 5 годишна възраст. Понякога организираме и детски походи, чиито маршрути са по-кратки, около 6 - 7 км, за да има време за образователни игри на открито. През лятото маршрутите са съсредоточени предимно около прохладата на морския бряг и дивите плажове на Странджа, като дължината им също е по-малка. Организираме и вело преходи по кръгови маршрути или по трасето на Тур Странджа, при които се изминава между 30 и 50 км на ден по най-логичния и лек за преминаване начин.

- Как става записването?

Записването за поход или друго мероприятие, организирано от Сдружение "Зелена Странджа" става в сайта www.zelenastrandja.com чрез попълване на регистрационната форма под информацията за всяко събитие.

- Защо трябва да се записвам?

Ние се стараем участниците в събитията на Зелена Странджа да бъдат максимално облекчени, свободни и неангажирани организационно. Въпреки това за нас е изключително важно да знаем предварително броя на участниците в походите или състезанията, особено начина им на придвижване до отправните места, за да можем да предвидим подходящ транспорт, да подготвим съответния брой съпътстващи документи, сувенири, както и да осигурим допълнителни придружители при нужда. Преминаването на един маршрут протича по различен начин в зависимост от числеността на групата и предварителната информация ни помага да се придържаме по-лесно към обявената дневна програма.

Ако сте се записали, но сте възпрепятствани да участвате - няма проблем, просто ни информирайте. С една регистрация могат да се запишат няколко участника като в полето за допълнителна информация се укаже броят и имената им.

- Колко струва и как се плаща?

За организираните еднодневни походи от „Зелена Странджа“ се събират такси, които покриват направените разходи и гарантират устойчивост на дейностите във времето. Размерът на таксите е обявен в информацията към всяко събитие, обикновено е 15 лв. за еднодневните походи. Деца до 18 г. не заплащат такси.

Ако се ползва осигурен транспорт се доплаща за място в автобус/микробус. Таксите се събират в деня на похода, в удобно време и място по преценка на водача. Има опция и за предварително заплащане чрез банков превод по сметката на сдружението, която е обявена към информацията за контакти в сайта.

- С какво се пътува?

Всеки сам избира как да пътува до началната точка за поход. За тези, които нямат коли или предпочитат да се возят безгрижно, предлагаме вариант за пътуване с осигурен/нает транспорт срещу допълнително заплащане. Изисква се предварително при регистрацията си в сайта да посочите как ще пътувате, за да можем ние да осигурим подходящ транспорт за всички участници.

Зелена Странджа има подписан договор и ползва транспортните услуги и комфортните автобуси на ДИНИТА ТУРС - лицензиран превозвач, туроператор и турагент.

 

- Каква е политиката ни спрямо домашните любимци?

Много от нас имат кучета и предпочитат да дойдат на поход със своя любимец. Движението сред природата се отразява добре не само на хората. Обикновено присъствието на животни се превръща в атракция и забавление за всички от групата, особено за децата. Имайте предвид обаче, че присъствието на куче по време на поход отваря врати за много нови и трудно предсказуеми предизвикателства и възможни проблеми за всички като се започне от самото животно, неговия стопанин, другите участници, водача на групата, други случайни хора и животни. Колкото и добре да познавате характера на своя любимец, вие не знаете как ще реагира той или каква ще бъде реакцията на друг човек или животно в определена ситуация. Ето само няколко примера за възникване на потенциални усложнения, с които вече сме се сблъсквали:

• Трудни за преминаване участъци от терена.

• Високи летни температури и липса на вода по маршрута.

• Присъствие на повече от едно куче в групата и непоносимост в характерите им.

• Наличие на страх и притеснение от кучета сред някои от участниците (вкл. децата).

• Срещи с диви животни или други кучета по маршрута.

Ние не можем да ви забраним да вземете своя любимец на поход. Но трябва да ви е ясно, че сформираната пешеходна група представлява едно голямо семейство, в което за определено време (няколко часа или дни) трябва да има синхрон и разбирателство. Всеки трябва да се съобразява с възможностите, нуждите и особеностите на останалите участници и ако е нужно да направи известни отстъпки от собствените си разбирания. Максимата „Един за всички, всички за един“ важи в пълна сила. Както цялата група се съобразява с темпото на най-бавния и го изчаква, така всички трябва да уважат желанието на определен човек, ако то е свързано с някаква фобия и касае в случая домашните кучета.

Затова,

• Ако сте с куче, имайте готовност във всеки един момент да се съобразите с молбата на водача и да държите любимеца си близо до вас, при нужда на повод.

• Ако имате страх или притеснения от куче по време на поход за самия вас или за вашето дете – информирайте незабавно водача, без да влизате в пряк конфликт със собственика на животното. Водачът е този, който ще вземе нужните мерки и ще направи всичко възможно да се чувствате комфортно и безопасно.

- Какъв е екипът на „Зелена Странджа“?

Ние сме хора, които обичат природата, движението, пътешествията и опознаването на нови, интересни места и забележителности. Удоволствието от всичко това е двойно по-голямо, когато го споделяме с всички вас.

Владимир Димитров– председател на сдружение „Зелена Странджа“, лесовъд, лицензиран планински водач, планинар с 30 годишен опит, ултрамаратонец. Организатор на събитията на „Зелена Странджа“.

Гергана Димитрова – компютърен специалист, разработчик на сайтове. планинар, ултрамаратонец, тенис инструктор, помощник водач, поддръжка на сайта и социалните групи на Зелена Странджа, комуникации.

Павлина Тодорова - помощник водач.

Светлана Стоянова - помощник водач.

Ивелин Трошанов - помощник водач.

НАШАТА МОЛБА!

Преди да дойдете на поход, прочетете информацията за обявеното събитие внимателно. Дори и да се повтарят маршрутите, условията се променят спрямо сезоните и много други фактори.

Ако имате въпроси, предложения и коментари към обявената програма, не се колебайте да ги обсъдите с водача. Имайте предвид, че присъствието на всички е доброволно и щом сте направили своя избор да се присъедините към наше събитие, то трябва да се съобразявате с поставените условия, участници и организатора. Единствено водачът има право да промени първоначалния план с оглед безопасността на участниците и по-доброто им преживяване.

- НЕ ВЛИЗАЙТЕ В КОНФЛИКТ И ПРЕРЕКАНИЯ С ДРУГИ УЧАСТНИЦИ! ВСИЧКИ СВОИ ЗАБЕЛЕЖКИ ОТПРАВЯЙТЕ КЪМ ВОДАЧА/ИТЕ.

- Ако смятате, че има какво да кажете на останалите участници и то ще им бъде интересно и полезно (например да изнесете беседа), съгласувайте намеренията си предварително с водача.

ПО ВРЕМЕ НА ПОХОДИТЕ СА НЕДОПУСТИМИ ПОЛИТИЧЕСКИ АГИТАЦИИ, РЕЛИГИОЗНИ ПРОПОВЕДИ И РЕКЛАМА НА ТЪРГОВСКИ ПРОДУКТИ И МАРКИ!

НАСЪРЧАВА СЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕСТНИ ПРИРОДНИ, ИСТОРИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ПРОЦЕСИ, ЗАКОНОМЕРНОСТИ И ПРОДУКТИ!

ЖЕЛАЕМ ВИ ПРИЯТНО ИЗКАРВАНЕ И НЕЗАБРАВИМИ СПОМЕНИ С ПОХОДИТЕ НА „ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА“!