img
img
Tелефон: 0888 830 066

Ахтопол – място за любители на приключенията и красивата природа


На почивка сте на море, искате слънце, плаж, спокойствие и културен живот! Но също и малко да се пораздвижите, да видите и почувствате красотата на заобикалящата ви природа?
Ахтопол е разположен на брега на Странджа и ще ви поднесе букет от развлечения свързани както с морето, така и с планината. Тук никой не скучае – любители на красиви плажове, водни спортове, романтични кътчета, съхранена природа, горски пътеки за пешеходци и колоездачи – всеки ще открие, това от което има нужда. А по сенчестите улички можете да усетите духа на отминали времена, да се слеете с културния живот на града или да се насладите на вкусна храна и студена бира.
Ние от сдружение „Зелена Странджа“ сме запленени от магнетизма на този очарователен край и се връщаме тук често през всички сезони. Насърчаваме ви и вие да усетите тази магия и ще ви помогнем с информация за някои от най-атрактивните маршрути с начало от град Ахтопол.
Едно от местата, които не трябва да пропускате докато сте на почивка в Ахтопол, е устието на река Велека. До там можете да стигнете пеша по лъкатушеща пътека над скалистия бряг, започваща от боровата гора на южния край на града. Пътеката е част от единствения в България маркиран геомаршрут и разкрива тайните за формирането на скалите в района вследствие на вулканична дейност преди 65 – 70 млн. години. Не е нужно да сте геолози, за да забележите и да се заплените от разнообразните скални образувания по целия маршрут, а само след 6 км пред вас ще се разкрие най-впечатляващата гледка по цялото българско Черноморие, лиманът на най-чистата река в България - Велека.
Тук може да останете на плаж, да се повозите на лодка по долното течение на реката, да покарате каяк или сърф или да наблюдавате редки водни обитатели и птици. Връщането ви обратно в Ахтопол може да стане по същата пътека над скалите, по по-пряк успореден горски път, с кола по главния път или с обществен транспорт от Синеморец.
Геомаршрутът „Ахтопол – устие на река Велека“ ще ви предостави незабравими гледки и моменти, а морският вятър и закътаните плажове, които ще ви съпътстват, ще ви избавят от лятната жега и досадните мухи. За финал ще имате невероятната възможност да преминете по границата между реката и морето, газейки вода до коляно, а при пълноводие има алтернативен път през гората, който ще ви изведе на асфалта непосредствено до Железния мост преди Синеморец.
Друга възможност е да навлезете навътре в планината. От Ахтопол се излиза през вилната зона в западна посока и се прекосяват обширни пасища. Тук на 2 км се намира параклисът „Св. Константин и Елена“ с чудесно място за пикник. След още 2 км пътят навлиза в гората и скоро ще се озовете на Папийското било в местността „Дренчето“, където е изградена площадка за наблюдение на смайващата гледка към долината на река Велека.
От тук имате няколко варианта да продължите в зависимост с колко време разполагате и дали сте пеша или с колело:
Маршрути, подходящи за планински велосипед:
- Ахтопол – Дренчето – Ахтопол – 12 км;
- Ахтопол – Дренчето – Железен мост на Велека – Ахтопол – 18 км;
- Ахтопол – Бродилово – Ахтопол – 18 км;
- Ахтопол – Бродилово – Царско кладенче – Железен мост – Ахтопол – 30 км
*От железния мост над река Велека до Ахтопол се ползва горски път, който е успореден на асфалтовия и на бреговата ивица – изтеглете трак за GPS от www.tourstrandja.bg!
Маршрути, подходящи за пешеходци:
- Ахтопол – Параклис „Св. Св. Константин и Елена“ – Ахтопол – 4 км;
- Ахтопол – Дренчето – Ахтопол – 12 км;
- Ахтопол – Бродилово – Ахтопол – 18 км (от село Бродилово може да се ползва обществен или личен транспорт през Царево);
- Ахтопол – Дренчето – Гьолът – Заслон „Блей баирите“ (Засл. „Калинча“) – 11 (13) км;
- Ахтопол – Дренчето – Гьолът – Моряшката чешма – връх Папия (502 м н. в.) – 13 км;
- Ахтопол – Дренчето – Гьолът – Параклис „Св. Богородица“ – Варвара – 16 км;
**До връх Папия има автомобилен път, който започва от заслон „Калинча“ в ляво по пътя Царево – Бродилово и минава покрай заслон „Брей баирите“. На самия връх има военно поделение и не се допускат външни хора. Няма гледка към морето заради гората. Затова пък от заслон „Блей баирите“ се открива внушителна гледка към долината на Велека, село Бродилово и цяла Странджа.
***Посочените маршрути не са маркирани на терен или са само частично маркирани! Използвайте GPS траковете, качени в сайта www.tourstrandja.bg, подробна карта на Странджа или водач, добре познаващ района!
****Питейна вода по маршрутите няма, с изключение в населените места, заслон „Блей баирите“, „Калинча“ и Моряшката чешма!
*****През месеците юли и август в гората има много досадни мушички!
Сдружение „Зелена Странджа“ разработва многодневен маршрут за пешеходци и велосипедисти през цяла Странджа, „Тур Странджа“ – 180 км от гр. Елхово до гр. Ахтопол, от Тунджа до Черно море. В момента се извършва маркиране на терен, а местата за настаняване, хранене и забележителностите ще бъда публикувани в сайта www.tourstrandja.bg. Целта е да се привлекат повече самостоятелно организирани туристи в планината и да се подпомогне поминъка на местните хора, предлагащи различни услуги и продукти. Първите любители на пътешествията и на Странджа вече тръгнаха по маршрута, следвайки GPS трака. Подробности и новини за Тур Странджа търсете в www.tourstrandja.bg.

Владимир Димитров,
Председател на СНЦ „Зелена Странджа“
www.zelenastrandja.com
10.08.2018 г.