img
img
Tелефон: 0888 830 066

Новогодишни приказки за ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА

Честита Нова година на всички!

И понеже обикновено по това време на годината се правят равносметки, отчети за миналото и планове за бъдещето, нека да си поговорим малко и за нашите си работи в „Зелена Странджа“.

Изминалата 2017-та година беше много динамична за всички нас. Дейността на Сдружението като цяло бележи възход. Основните направления продължават да бъдат:
- Опознавателни походи в Странджа - с цел движение сред природата, популяризиране на забележителности и маршрути в Странджа, създаване на приятни емоции и преживявания;
- Детски образователни походи и палаткови лагери – за по-доброто екологично възпитание на децата, повишаване на физическата им активност и разнообразяване на „електронното“ им ежедневие с по-близка връзка с природата;
- Пешеходни преходи в по-високи и по-далечни планини – природата навсякъде е уникална и е хубаво да я познаваме отблизо;
- Спорт сред природата – една неочаквано добра комбинация;
- Еко акции и кампании – залесителни акции в града и гората, модел за засаждане на повече дървета в градовете „Улично дърво“, национална кампания „Посади и отгледай дърво в града“;
- Поставяне за разрешаване и становища по неотложни проблеми, свързани с туризма, опазването на природата, екосистемните услуги и устойчивото развитие в Странджа и други региони в страната;
- Проучване, почистване, маркиране и популяризиране на нови маршрути в Странджа – за да е по-лесно достъпна, позната, обичана и пазена тази уникална планина.

Общият брой на участниците в различните събития на „Зелена Странджа“ през 2017 г. бележи ръст с 14 % спрямо 2016 г. Още по-голям е ръстът на децата. Те са с 56 % повече спрямо предходната година, благодарение на повечето на брой организирани детски походи, пет от които за първи път бяха с нощувка на палатки в Странджа.

За 2017 г. Сдружението организира 105 събития сред природата.

Искрено се надяваме през настоящата 2018 г. да задържим това темпо и ръст в дейността на „Зелена Странджа“. Задължително тя ще включва и нови елементи, като например:
- Нови и атрактивни маршрути в Странджа;
- Посещение на още по-далечни високи планини и интересни забележителности в и извън България;
- Разнообразяване на програмите с нови, включително по-екстремни атракции за участниците – скално катерене, спускане на рапел, преминаване над река, спане на палатки и др.

В края на 2017 г. стартирахме две обществени кампании, по които ще продължаваме да работим заедно напред:
- „Посади и отгледай дърво в града“ – за иницииране на доброволчески залесителни акции в градовете от граждани, но съгласувани с общините;
- „Странджа – достъпна за туристи“ – за проучване, маркиране, почистване на нови и съществуващи туристически маршрути в Странджа, поддръжка на инфраструктура и популяризиране на забележителности.

Информация за тях има в нашия сайт www.zelenastrandja.com и Фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/zelenastrandja/

В началото на тази година ще обявим още една кампания, по която също ще има много работа през следващите години. Тя е за разработване и популяризиране на многодневен пешеходен или вело маршрут през цяла Странджа с работно наименование „ТУР СТРАНДЖА – ОТ ТУНДЖА ДО ЧЕРНО МОРЕ“. Началото на маршрута ще бъде от гр. Елхово, ще води туристите през по-голямата част от забележителностите на Странджа и ще ги извежда на морето при гр. Ахтопол или Синеморец. При желание от страна на туристите, те ще могат да посетят и редица забележителности по Черноморското крайбрежие по пътя им към град Бургас.

От „Зелена Странджа“ вече не веднъж сме организирали туристически и спортни събития по отделни части на този маршрут, знаем, че той съдържа голям потенциал и желаем повече туристи да се възползват от него. От Елхово, разглеждайки забележителностите на Странджа и отсядайки в къщи за гости, туристите ще мога да достигнат до Ахтопол за 7-8 дни пеша или за 3-4 дни с велосипед.

Планираме през тази година да организираме преминаването му както наведнъж, така и на отделни части. Подробна информация очаквайте през следващите месеци също в сайта ни и Фейсбук профила.

И така, продължаваме напред през 2018 година. Благодарим на всички, които подкрепят „Зелена Странджа“ и оценят това, което правим заедно. Желаем успех на тези, които ни подражават или се преструват, че ни няма, но все пак работят за популяризирането на Странджа. Ние ще продължаваме да бъдем последователни и неуморни в преследването на целите, които сме си поставили, както и да се утвърждаваме като все по-значим фактор за развитието на природосъобразния туризъм в Странджа и активния начин на живот на регионално ниво, благодарение на всички вас.

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ДО НОВИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ СРЕД ПРИРОДАТА!

Владимир Димитров,
Председател на СНЦ „Зелена Странджа“,
02.01.2018 г.