img
img
Tелефон: 0888 830 066

Доброволци ще садят дървета, ще чистят и маркират екомаршрут в Ахтопол

Това са предстоящите дейности по проект "Доброволци - спорт и природа", изпълняван от сдружение Зелена Странджа, Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас и Кметство Ахтопол.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за младежта (2016-2020) чрез Министерството на младежта и спорта.

На 16 и 17-ти февруари 2017 г. 20-те младежи от Механотехникума в Бургас, участници в проекта ще засадят 10 едроразмерни дървета в град Ахтопол, осигурени от Сдружение Зелена Странджа. Също така те ще почистят и маркират туристическата пътека по брега на морето, водеща от Ахтопол до устието на река Велека. Това е предпочитан маршрут от туристите през лятото и е на практика единствения геомаршрут по българското Черноморие, разкриващ произхода на скалите от преди милиони години.
По време на екоакция, организирана от Зелена Странджа през миналата година от труднодостъпните плажове в близост до геомаршрута бяха събрани и извозени над 2 тона отпадъци.

Младежите - доброволци в проекта преди по-малко от месец участваха в полумаратона по бягане и колоездене "Атанасовско езеро" в Бургас като подпомагаха състезателите по цялото трасе от 20 км.

По време на престоя си в град Ахтопол учениците ще бъдат обучавани в принципите на доброволчеството. Те ще имат време да разгледат също и новооткрития посетителски център на дирекцията на природен парк "Странджа" в града, както и уникалния Музей на котвата.

Като партньор в проекта Кметство Ахтопол ще окаже пълно съдействие за изпълнение на дейностите и призовава всички местни хора да се включат в доброволческите инициативи.

Засаждането на дръвчетата е планирано за 14.00 часа на 16.02.2017 г., а почистването на екомаршрута - за 9.00 часа на 17.02.2017 г. Инструменти, чували и ръкавици са осигурени от проект "Доброволци - спорт и природа".

За повече информация се обръщайте към Владимир Димитров - ръководител на проекта на тел. 0888830066 или e-mail: info@zelenastrandja.com.