img
img
Tелефон: 0888 830 066

СХЕМАТА, НАРЕЧЕНА УЧЕНИЧЕСКИ ЕКСКУРЗИИ

Екскурзиите са ефективна и със сигурност най-приятната форма на образование по време на училище. Децата ги очакват с нетърпение, а видяното и наученото по време на екскурзия се помни лесно и дълго.

Получават ли обаче децата наистина знанията, които училището казва, че получават по време на екскурзия?

Има ли значение кой организира екскурзията и какво говори на децата?

Едно и също ли е екскурзия и поход в гората?


Зелена Странджа организира походи в района на Бургас вече 9 години. От самото начало детските походи са били неизменна част от дейността на сдружението. Да накараме децата от малки да са физически активни и да обичат природата е наша мисия.
Според българското законодателство, за да водиш хора на поход трябва да притежаваш лиценз за планински водач. А за да даваме възможност на децата от бургаските училища и детски градини по-често да бъдат сред природата, Сдружение Зелена Странджа придоби и лиценз за туроператор.

И така, за всеки сезон ние изготвяме подходящи образователни програми и водим децата в гората с помощта и желанието на техните директори, учители и възпитатели.
Трябваше да бъдем и днес с деца от втори клас на "иновативното" ОУ "Братя Миладинови" - Бургас.

НО ПОПАДНАХМЕ НА ИНОВАТИВНА СХЕМА!

Под предтекст, че трябвало да се спази административната процедура, училищното ръководство пусна обявление че търси фирма изпълнител за организиране на детски походи по програмите, които сме обявили в сайта на Зелена Странджа www.zelenastrandja.com за 4 дати, които вече бяхме уговорили с учителките на въпросните втори класове - 12, 16, 17 април и 9 май.

Аз отначало не повярвах - как така ще се обявяват наши програми, които вече им бяхме изпратили като оферта, програми, които ние сме измислили и само ние можем да изпълним? Звучи смешно, нали?

Пратиха ми обявлението и се уверих - https://bit.ly/4ar7C6G

Имах само един ден, в който трябвало да подам оферта на хартия в училището. Само че този ден имахме почистване със студенти и не отидох да ги уважа. Но друга фирма е отишла и подала оферта за програмите на Зелена Странджа и за точните дати!

И така, второкласниците от ОУ "Братя Миладинови" са в схемата. И едва ли ще отидат в гората на групи до 25 деца, каквото е нашето условие, за да може да им се обърне внимание. Вероятно ще ги слеят по два или три класа - защото схемите се отличават с масовост за сметка на качеството.

Друг абсурд в ситуацията е, че децата ще бъдат водени от неправоспособни хора, които не са стъпвали в гора. Не знаят къде да ги закарат, какво да им покажат, какво да им говорят, с какво да ги занимават. Учителите сами ще си водят беседите и ще си измислят игрите, фирмата Х само ще събере парите на родителите и ще натовари децата на автобус.

Дори имат наглостта да ми се обаждат въпросните схемаджии и да ме питат:
- КЪДЕ ДА ЗАВЕДЕМ 100 ДЕЦА?
- КЪДЕ ДА СПРЕ АВТОБУСА?
- КЪДЕ ЩЕ ЯДАТ В ГОРАТА?
- ДАЛИ НЕ МОГА АЗ ДА ГИ ВОДЯ?
???? ???? ????

Използвайки бюрократични хватки да даде изпълнението на определена фирма, училищното ръководство пропуска основната цел на една ученическа екскурзия - придобиване на знания в реална среда.

Както и прави чисто нарушение, сключвайки договор за организиране на поход с фирма, която НЯМА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ.

Оказва се, че повечето от екскурзиите в един голям град като Бургас се организират от две или три фирми. И всички са се примирили с това. Сега тези фирми са решили, че могат да изпълняват и програмите на Зелена Странджа.

Само че по отношение на образованието и възпитанието на децата ние компромиси не правим.
Затова апелираме към всички - родители, учители, институции, медии: СЛЕДЕТЕ ЗА СХЕМИ!

Как да ги разпознаете ли?

ПОПИТАЙТЕ КОЛКО ЩЕ СА ДЕЦАТА И КОЙ ЩЕ ГИ ВОДИ.