img
img
Tелефон: 0888 830 066

С ПРИРОДАТА В СЪРЦАТА

Ходенето по планини е любимо занимание за все повече хора. Веднъж омагьосала ни, планината става част от нашия живот. Непрекъснато кроим планове за нови приключения сред природата и с нетърпение очакаме почивните дни, за да ги реализираме.

За всеки, докоснал се до планината, този начин на живот е разбираем, но има много други хора, които с любопитство, завист или недоумение заглеждат нарамилите раници усмихнати туристи. Замислят се да ги последват, но още не са се решили да направят първата крачка към високите върхове.

Всъщност, няма никакво значение дали ще вървим във висока планина, обширно поле, гъста гора или покрай морския бряг. Това, което ни тегли към Майката Природа през почивните дни, е усещането за свобода. Свободата да излезем от рамката на ежедневните задължения, извън бетонните стени, далече от суетата на града, шума и напрежението. Да се откъснем дори и за кратко от заобикалящите ни хора и проблеми и да станем център на собственото си внимание сред необятния простор.

На фона на заплетените ни житейски казуси, проблемите, с които трябва да се справяме сред природата са първични и сравнително лесно предсказуеми - разстояние, което трябва да изминем със собствени сили, ориентиране в пространството, променливи климатични условия и релеф, подходящо туристическо оборудване, правилно планиране на времето и ресурсите.

Има основни правила и граници в планинското ходене, с които ако се съобразяваме и не прекрачваме, ще сведем рисковете за себе си и своите спътници до минимум и всеки път ще се прибираме от планината здрави, доволни и заредени със сили и енергия да живеем и обичаме още по-силно.


Да ходим на планина е ЛЕСНО. Ето какво ни е нужно:

- ЗДРАВЕ. Здравето е нашето най-голямо богатство. За да сме активни, трябва да сме здрави! Тази фраза е двупосочна и може да се обърне: За да сме здрави, трябва да сме активни!
Хубавото на планините е, че имаме голям избор от възможни маршрути с различна трудност и можем винаги да подберем подходящия за нашите моментни физически възможности и здравословно състояние.

Много е важно преценката ни да бъде обективна. Трябва да се поставяме в условия и да се подлагаме на натоварвания, които са точно за нашето ниво. В планината дори и малките грешки или пропуски се наказват и можем да изложим на риск себе си и хората с които сме тръгнали.

Важно е също да ценим здравето си докато го имаме, а не след като го изгубим. Трябва активно да го пазим. Ходенето по планини е добро решение да се грижим за нашето здраве. Колкото повече ходим по планини, толкова повече подобряваме нашето здраве и физическа форма. Постепенно можем да вдигаме нивото на трудност. И все повече ще ни харесва.

Затова от "Зелена Странджа" казваме: Движението сред природата е полезно за Вашето здраве и води до пристрастяване!


- ВРЕМЕ. Често чуваме фразата "Много ми се идва с вас в гората, но нямам време". Вярно е, времето е най-ценният ни и ограничен ресурс. Толкова много неща искаме да направим, а времето все не стига. Налага се непрекъснато да избираме кое да свършим сега, кое по-късно и кое никога.

Точно там е и ключът. Всичко е въпрос на приоритети. Време за планина има, стига да я поставим по-напред сред нашите лични приоритети. Някои го правят още на младини, други по-късно. Но когато и да решим, че е дошло времето за запознанство с планината, можем да сме сигурни, че тя ще ни омагьоса и ще продължим да мислим за нея до края на живота си.


- ПАРИ. В нашия материален свят всяко удоволствие се заплаща. Дори за разходка в парка, пак ни трябват пари. За да отидем на планина пари са ни нужни за екипировка, транспорт, храна, нощувка, водач...

На фона на всички други наши разходи за ежедневни нужди и удоволствия, ходенето по планини не е проблем за джоба на никой работещ човек. Още повече, че навън сред природата, далече от градските изкушения, може да се окаже дори че спестяваме някои харчове.

А като прибавим и ползите за нашето здраве от движението и чистия въздух, придобитите знания за природата и историята ни и общуването с други хора - при всяко положение сме на сметка.


- ЕКИПИРОВКА. Тя е много важна и с нея не бива да се правят компромиси. От моя над 30-годишен планинарски опит мога да кажа, че трябва да се залага винаги на по-доброто качество. Дори и на по-висока цена, качествената екипировка се ползва по-дълго, а в критични ситуации животът и здравето ни могат да бъдат спасени от нея. Инвестицията в добра екипировка винаги се отплаща.


- ПЛАНИНАРСКИ ОПИТ. Той е съвкупност от теория и практика. В момента вече е много по-лесно да се подготвим теоретично с информация от интернет и книги за всичко, свързано с ходенето на планина - подходяща екипиривка, избор на маршрут, метеорологични условия, хижи, транспорт и т. н.

Практическият опит обаче се придобива с времето, прекарано на планина и справянето с различни изпитания. Практическия опит не може да бъде заместен или компенсиран по друг начин освен с ходене на планина - с години и в различни условия. Планината дава много ценни уроци, затова опитните планинари са по-уверени и знаят как да постъпят в различни ситуации не само в природата, но и сред хората.


- ДОБРА КОМПАНИЯ. На планина е хубаво, но най-хубаво е когато сме там в добра приятелска компания. Така сме устроени, че винаги искаме красивите места и моменти да ги споделяме с най-близките си хора. Именно тогава преживяването е пълно и най-емоционално.

От гледна точка на безопасността ходенето сам на планина също не е препоръчително и винаги крие риск за живота и здравето ни.

Оказва се обаче, че намирането на добра и подходяща за планина компания не винаги е лесно. Нашите приятели често имат различни интереси и ангажименти. Дори и сред група от планинари е много трудно синхронизирането на свободното време, нивото на физически възможности и екипировка и много други условия, за да се събира редовно компания за планина.

Аз лично съм попадал в различни приятелски компании през годините - като ученик, студент, работещ, семеен, професионален планински водач... Признавам, качвал съм се в планината и сам - когато всички приятели са били заети или просто съм търсил усамотение сред природата и отговори на сложни въпроси...

Трябва да се знае, че на планина се раждат и се изграждат най-верните приятелства. Дори и вече да не ходят заедно на планина, хората запознали се и бродили заедно из горите, вечно остават приятели.

И още едно признание - аз съм от малкото щастливци, които работят своето хоби. Целият ми житейски и професионален път води до "Зелена Странджа". "Зелена Странджа" не е само походи, но може да сте сигурни, че на походите със Зелена Странджа винаги ще намерите своята добра компания.

ВСЯКА СЕДМИЦА активно движение и чист въздух сред природата! ИНТЕРЕСНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ДОБРО НАСТРОЕНИЕ В ПРИЯТНА КОМПАНИЯ!

Винаги е време за ПРИКЛЮЧЕНИЯ СРЕД ПРИРОДАТА със "ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА"!

И ВСИЧКИ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ!

Владимир Димитров.