img
img
Tелефон: 0888 830 066

ДЕЦАТА И ГОРАТА НА БУРГАС

Тази есен, през месеците октомври и ноември над 500 деца от Бургас отидоха в гората благодарение на сдружение "Зелена Странджа".

В образователната програма "За жълъди в гората, с природата в сърцата" се включиха деца на възраст от 4 до 15 годишна възраст от общо 5 детски градини - "Ален мак", "Ран Босилек", "Делфин", "Морска звезда" и "Славейче", 4 училища - "Братя Миладинови", "Константин Петканов", "Михаил Лъкатник" и "Г. С. Раковски", както и детски център "Патешон".

На групи от по 20 - 25 деца прекарахме общо 23 дни в гората край село Изворище. Учихме се да разпознаваме различните видове гори, отделни дървета и храсти, обърнахме внимание на някои природни закономерности и процеси.

Разбрахме защо гората е толкова важна за въздуха, водата, почвата, за живота на хората и животните. Кои са най-големите заплахи за гората и как можем да я пазим.

Докато се разхождахме и учихме за гората, играхме и игри и се забавлявахме. Научихме как се нарича женския елен и мъжката сърна, както и че това са два различни вида животни.

Събрахме си огроомни шишарки от морски бор, както и жълъди от червен дъб. Жълъдите засяхме в разградими саксии, а малките дъбчета, които ще поникнат от тях ще бъдат отгледани от децата, техните учители и родители и напролет ще ги засадим на подходящо място, за да пораснат голееми дървета.

Тази неделя нашият лек, 6-километров поход ЗА ЖЪЛЪДИ В ГОРАТА, С ПРИРОДАТА В СЪРЦАТА ще бъде отново в гората край село Изворище, но този път в него ще могат да се включат и възрастните.

Гората край село Изворище е част от лесопарк "Бургас" (бивш "7-ма петилетка"), създаден през 80-те години на 20 век като зелен пояс в покрайнините на град Бургас. Паркът обхваща още селата Банево, Брястовец и Рудник и заема най-югоизточните склонове на Айтоска планина, част от Източна Стара планина.

Създадена с много труд в продължение на много години върху сухи, каменисти, непригодни терени, тази гора днес ни осигурява по-чист въздух, зеленина, приятно място за разходка и предпазва Атанасовско езеро и Солниците от наводнения.

Очаквайте нашите нови ученически и детски програми в горите около Бургас и в Странджа целогодишно!


До нови срещи в гората!

Екипът на "Зелена Странджа"