СТРАНДЖА БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ - ПРОСТО СЕ ДВИЖИ!

запиши се в събитие на Зелена Странджа
СНИМКИТЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ТУК
ПРИРОДА, СПОРТ
Организатор - Зелена Странджа, Община Царево, Кметство Ахтопол

Есенния и трети поред спортно-туристически празник СТРАНДЖА БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ ще се проведе от 22 до 25-ти септември 2016 г. под мотото "ПРОСТО СЕ ДВИЖИ".
Събитието не трябва да се възприема като състезание! Това е масов празник на движението сред природата и се провежда в красивата Странджа планина. Състезателен елемент има само в някои от дисциплините, който е въпрос на личен избор.

Кампанията "Странджа без ограничения" на Сдружение "Зелена Странджа" цели по-широко представяне на възможностите за туризъм, спорт, отдих и развлечения в Странджа планина.

Организатори на есенния спортно-туристически празник Странджа без ограничения са отново "Зелена Странджа" - сдружение с нестопанска цел в обществена полза, Община Царево и Кметство Ахтопол.

Събитието ще продължи 4 дни и ще включва различни приятни предизвикателства за туристи и спортисти:

22.09 /четвъртък/ - 10 км ПЕШЕХОДЕН ПРЕХОД;
23.09 /петък/ - 110 км ПЕШЕХОДЕН ИЛИ ВЕЛО ПРОБЕГ;
24.09 /събота/ - 43 км ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ;
25.09 /неделя/ - 43 км ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ;

22 - 25.09 - разходка с каяк по долното течение и устието на река Велека.

Официални моменти от празника:

- 22.09, 10:30 часа - Откриване на събитието и начало на пешеходния преход. Място - площада на село Кости, общ. Царево;
- 23.09, след 15:00 часа - Посрещане на участниците в колоездачния и пешеходен планински пробег от с. Голямо Буково до гр. Ахтопол, 110 км. Място - пристанището на град Ахтопол;
- 24.09, 8:30 часа - Старт на дисциплината 43 км планинско бягане. 12:00 часа - посрещане на финалисти. 14:30 - награждаване на финалистите. Място - пристанището на град Ахтопол;
- 25.09, 8:30 часа - Старт на дисциплината 43 км планинско колоездене. 10:30 часа - посрещане на финалисти. 13:30 часа - награждаване на финалистите и тържествено закриване на спортния празник. Място - пристанището на град Ахтопол.

В отделните дисциплини могат да участват всички, които имат желание да се движат на чист въздух в планината и са подготвени за съответното изпитание. Деца под 15 години могат да участват само с придружител! Всички участници се съгласяват с условията на организаторите и приемат да участват на свой риск и отговорност.
В случай на настъпване на непредвидими обстоятелства, причинени от външни фактори, организаторите си запазват правото да изменят предварително обявените условия с оглед гарантиране безопасността на участниците.

Регистрацията за участие става през сайта на Зелена Странджа чрез попълване на регистрационната форма под всяко отделно събитие за различните дни!

Такси за участие:

- 10 км пешеходен преход - 10 лв. Записването и плащането може да стане предварително или на място;

- 110 км пешеходен пробег - 40 лв. Записване и плащане само предварително до 15.9.2016 г. На място няма да се приемат регистрации! Броят на участниците ще бъде ограничен! Всички участници получават тениска "Странджа без ограничения".;

- 110 км вело пробег - 60 лв. Записване и плащане само предварително до 15.9.2016 г. На място няма да се приемат регистрации! Броят на участниците ще бъде ограничен! Всички участници получават тениска "Странджа без ограничения".;

- 43 км планинско бягане - 25 лв. Записалите се и платили до 9.9.2016 г. получават подарък брандирана тениска "Странджа без ограничения";

- 43 км планинско колоездене - 20 лв. Записалите се и платили до 9.9.2016 г. получават подарък брандирана тениска "Странджа без ограничения";

- разходка с каяк - 15 лв/час/двуместен каяк.

Важно!
- При внасяне на такса по банков път, моля като основание посочвайте името си и в коя дисциплина ще участвате!
- При неявяване в деня на събитието по вина на самия участник, предварително заплатени такси не се възстановяват!
- Желателно е всеки участник да има валидна планинска застраховка и да си направи предварителен медицински преглед!

Подкрепителни пунктове с вода и леки енергийни храни ще има при дисциплината ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ - 43 км на следните места:
1. ЯБЪЛКАТА, 15 км от старта;
2. СИНЕМОРЕЦ, 35 км от старта.

За ултра пробега от 110 км ще има осигурен транспорт за участници и велосипеди както следва:
- преди старта - от крайната до началната точка на маршрута, от гр. Ахтопол през Бургас до село Голямо Буково;
- след финала - от гр. Ахтопол до гр. Бургас;
По време на пробега ще има придружаващ автомобил, който ще изпълнява ролята и на подкрепителни пунктове през 25 - 30 км по трасето.

Подробна информация и форма за записване можете да намерите в страницата на всяко отделно събитие в сайта на сдружение Зелена Странджа - www.zelenastrandja.com

Заповядайте! Странджа Ви очаква! Емоциите са гарантирани.


Спонсори и партньори на събитието
Село Кости - м. Казанчето - река Велека /ЦЪФНАЛА ЗЕЛЕНИКА/
Дати

23.05.2020


Каним ви отново на поход в Странджа по живописен кръгов маршрут с начало и край площада на китното село Кости. Ще минем покрай останките от някогашната железопътна линия, свързвала селото с гр. Ахтопол, туристическия заслон и чешма в местността Крейнеро и след прехвърляне на малко възвишение ще навлезем в Богородишки дол в местността Казанчето. Тук се намира изключително красив малък водопад, параклиса "Света Богородица", има и находище на Странджанска зеленика, която в момента е в период на цъфтеж. Изградени са много маси и пейки и мястото е подходящо за пикници и отдих сред природата. Тук ще организираме стрелба с лък и всеки ще може да изпробва точността си.

Маршрутът продължава надолу по Богородишки дол и излиза отново край река Велека. Предстои пресичане на реката през плитък брод чрез газене във водата. Водата ще е до коляно, но за по-голяма сигурност ще опънем въжен парапет за опора и сигурност.

Който не желае да гази реката, има алтернативен маршрут обратно към селото. При високо ниво на водата, водачът може да промени маршрута за цялата група!

На отсрещния бряг се тръгва обратно срещу течението по широк горски път, откъдето минава и маркираният маршрут "Тур Странджа". Преди да достигне село Кости пътят е врязан в хълм, наречен Дарданелата. Тук се намира защитена местност "Кълката".

Общата дължина на маршрута е 11 км, това е един от леките маршрути на "Зелена Странджа".

Програма, 23 май 2020 г. /събота/:

8.30 - Потегляне от паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас;
10.30 - Начало на пешеходния преход от площада в село Кости;
11.30 - Почивка в местността Крейнеро (има чешма, маси и пейки), разглеждане на останките от железопътната линия;
12.30 - Преминаване през находище от цъфнала зеленика, почивка и обяд в м. Казанчето (има чешма, пейки, беседка), разглеждане на параклис "Св. Богородица", водопада, стрелба с лък;
14.30 - Пресичане на река Велека с газене през брод;
16.30 - Пристигане обратно в село Кости и отпътуване за Бургас.

Заявете своето участие като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Купете си спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв. или бъф/кърпа за глава за 10 лв. и помогнете по този начин за популяризирането и маркирането на многодневния маршрут през цяла Странджа - 180 км от Елхово до Ахтопол!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Екипировка

Удобни туристически обувки или маратонки, дрехи според сезона, лека раница с храна за обяд и вода, дъждобран, репелент против кърлежи, фотоапарат и добро настроение.


Необходими документи

- Лична карта;

Файлове за изтегляне:

- Маршрут
- Декларация
ПРОСТО ТИЧАЙ! Ахтопол-Бродилово-Синеморец-Ахтопол, 43 км
Дати

24.09.2016


РЕЗУЛТАТИ от проведеното спортно мероприятие
Горско бягане под мотото "ПРОСТО ТИЧАЙ!", част от спортно-туристическия празник "Странджа без ограничения", 22-25 септември 2016 г.

Основната цел на кампанията "Странджа без ограничения" е да се представят възможностите за туризъм, спорт, отдих и развлечения в Странджа планина.

Настоящото събитие по планинско бягане не трябва да се възприема като състезание, а по-скоро като празник на спорта сред природата. Акцентът е преди всичко в бягането за удоволствие. Естествено, всеки може да изпробва собствените си физически и психически възможности и да се съревновава с останалите участници и най-вече със самия себе си.

Маршрутът е кръгов, с дължина от 43 км и 1050 м обща положителна денивелация.

СТАРТ - 8:30 часа на 24.09.2016 г. /събота/ от пристанището в гр. Ахтопол!

РЕГИСТРАЦИЯ на участници - от 7.00 до 8.00 часа в района на пристанището!

Трасето представлява горски пътища без настилка или с трошенокаменна настилка, участъците с асфалт са общо 2 км. Бяга се предимно в гористи местности, по-рядко през поляни и открити пространства. Финалните 4 км предоставят изключителни панорами към морето.

Подкрепителни пунктове с вода и леки енергийни храни ще има на 15-ти (Ябълката) и на 35-ти километър (Синеморец).
Всеки участник е длъжен да си носи бутилка за вода и по желание раница или колан за бягане!

Таксата за участие е 25 лв.

Ако се регистрирате и платите таксата до 9.09.2016 г., ще получите подарък спортна тениска "Странджа без ограничения". За целта е нужно в полето за допълнителна информация да посочите предпочитания от Вас размер тениска - XS, S, M, L, XL, XXL. Тениски ще бъдат продавани и в деня на събитието до изчерпване на количествата по 15 лв.

Всеки участник ще получи специално изработен медал.

Финалистите до 3-то място при мъжете и при жените ще бъдат наградени с предметни награди от спонсорите.

Екипировка

- Удобни маратонки с подходящ грайфер;
- Раница или колан за бягане;
- Бутилка за вода, поне 0,5 л.

Необходими документи

- Валидна планинска застраховка за датата на събитието; - На място се попълва декларация за освобождаване от отговорност; - Лични документи.

Файлове за изтегляне:

- GPS трак на трасето
- Декларация за освобождаване от отговорност
ПРОСТО КАРАЙ! Ахтопол-Бродилово-Синеморец-Ахтопол, 43 км
Дати

25.09.2016


РЕЗУЛТАТИ от проведеното спортно мероприятие

Снимки ТУК и под текста


Планинско колоездене под мотото "ПРОСТО КАРАЙ!", част от спортно-туристическия празник "Странджа без ограничения", 22-25 септември 2016 г.

Основната цел на кампанията "Странджа без ограничения" е да се представят възможностите за туризъм, спорт, отдих и развлечения в Странджа планина.

Настоящото събитие по планинско колоездене не трябва да се възприема като състезание, а по-скоро като празник на спорта сред природата. Акцентът е преди всичко в карането на колело за удоволствие. Естествено, всеки може да изпробва собствените си физически и психически възможности и да се съревновава с останалите участници и най-вече със самия себе си.

Маршрутът е кръгов, с дължина от 43 км и 1050 м обща положителна денивелация.

СТАРТ - 8:30 часа на 25.09.2016 г. /неделя/ от пристанището в гр. Ахтопол!

РЕГИСТРАЦИЯ на участници - от 7.00 до 8.00 часа в района на пристанището!

Ще има възможност за транспорт на велосипеди от Бургас до Ахтопол!!!
За целта трябва да предадете своите велосипеди за транспортиране до 6.00 часа на 25.09.2016 г. на паркинга на магазин Била до автогара Запад в Бургас.
Таксата за транспорт на 1 брой велосипед от Бургас до Ахтопол и обратно след приключване на състезанието е 10 лв.

Трасето представлява горски пътища без настилка или с трошенокаменна настилка, участъците с асфалт са общо 2 км. Кара се предимно в гористи местности, по-рядко през поляни и открити пространства. Финалните 4 км предоставят изключителни панорами към морето.

Подкрепителни пунктове НЯМА ДА ИМА!
Всеки участник е длъжен сам да си носи вода и храна за времето на велопрехода!

Таксата за участие е 20 лв.

Ако се регистрирате и платите таксата до 9.09.2016 г., ще получите подарък спортна тениска "Странджа без ограничения". За целта е нужно в полето за допълнителна информация да посочите предпочитания от Вас размер тениска - XS, S, M, L, XL, XXL. Тениски ще бъдат продавани и в деня на събитието до изчерпване на количествата по 15 лв.

Всеки участник ще получи специално изработен медал.

Финалистите до 3-то място при мъжете и при жените ще бъдат наградени с предметни награди от спонсорите.

Награждаването на финалистите, както и официалното закриване на четиридневния спортен празник ще започне в 13:30 часа в района на старт-финала.


Екипировка

- Велосипед за планинско колоездене;
- Каска;
- Резервна гума и помпа;
- Вода и храна

Необходими документи

- Валидна планинска застраховка за датата на събитието; - На място се попълва декларация за освобождаване от отговорност; - Лични документи.

Файлове за изтегляне:

- Маршрут
- Декларация
ПРОСТО ПРОДЪЛЖАВАЙ! Ултра ВЕЛО пробег 110 км през Странджа, Голямо Буково-Ахтопол
Дати

23.09.2016


Вело ултра пробег под мотото "ПРОСТО ПРОДЪЛЖАВАЙ!", част от спортно-туристическия празник "Странджа без ограничения", 22-25 септември 2016 г.

Основната цел на кампанията "Странджа без ограничения" е да се представят възможностите за туризъм, спорт, отдих и развлечения в Странджа планина.

Събитието не е състезателно!
Участниците ще се движат в група. Ако все-пак някой желае да си изпробва възможностите и познава трасето, може да изпревари основната група.

Маршрутът е еднопосочен, от село Голямо Буково, община Средец до гр. Ахтопол, с дължина от 110 км.

СТАРТ - 8:00 часа на 23.09.2016 г. /петък/ от площада в село Голямо Буково.

Тръгване с организиран транспорт от гр. Ахтопол - 5:30 часа от мостика на пристанището, 6:30 от гр. Бургас, магазин Кауфланд в ж. к. Меден Рудник.

Участници под 18 г. няма да се допускат!

Такса за участие - 60 лв.

За участниците ще бъде осигурен транспорт от гр. Ахтопол през гр. Бургас до с. Голямо Буково преди старта и от гр. Ахтопол до гр. Бургас след финала, както и придружаващ автомобил, който ще пресреща групата на определени места по трасето!

Трасето представлява горски пътища без настилка или с трошенокаменна настилка, участъците с асфалт са общо 30 км.

Всеки участник е длъжен да си носи съд за вода и храна за времето на пробега!

Всеки участник ще получи специално изработен медал, грамота и тениска "Странджа без ограничения".Екипировка

- велосипед за планинско колоездене;
- каска;
- резервна вътрешна гума, лепенки, инструменти, помпа;
- съд за вода с вместимост поне 1 л;
- храна за времето на пробега;
- челник/фенерче;
- телефон и резервна батерия за него;
- връхни дрехи;Необходими документи

- Лични документи; - На място се попълва декларация за освобождаване от отговорност

Файлове за изтегляне:

- 110 км
- Декларация
Пътеводител за еднодневни маршрути в Странджа Тур Странджа
календар на походите в Странджа

Последни новини

Сътрудничество за Тур Странджа

Скъпи приятели, от края на 2017 г. сдружение "Зелена Странджа" работи усърдно по реализацията на нов,...повече

ВЪЛЧАНОВ МОСТ СЕ РУШИ!

Единственият останал здрав до днес свод на легендарния Вълчанов мост над река Резовска видимо се разпада...повече

Асоциация АКТОРПУС от Ахтопол и техният проект за опазване на Черно море

Организации от България Румъния, Армения и Грузия стартират съвместен стратегически проект за изследване...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи