img
img
Tелефон: 0888 830 066

Рояшки скални манастири

Знаете ли, че..
На 2 км северозападно от село Рояк, в местността "Дженевиз канара", на ръба на Рояшкото плато, се намира уникален кулурно-исторически обект - култов скален комплекс от дохристиянската епоха, чиито пещери са обитавани от монаси исихасти през 12-13 век. Мястото днес е трудно достъпно, обвито в гъста растителност и забрава, но много впечатляващо.
 
"Скалните манастири! Обители, съхранили в себе си дъха на времето, вписали се в миговете на безкрая! На недостъпните скали, отворите на техните килии са вечно отворените очи на миналото към настоящето и бъдещето. Гледат ни в очакване, че ще ги забележим и ще спрем някога пред тях, за да започнем безмълвния разговор с времето". - ВАЛЕНТИНА КИРОВА/изследовател, фотограф/
 
Според изследователите, скалната обител първоначално е изпълнявала ролята на тракийско светилище, което се датира от 3-5 век. По-късно през Средновековието се превръща в християнска монашеска обител. В предверието на манастирската църква и днес могат да се видят надписи, които разказват за основаването на манастира. В тези надписи се споменават и имената на двама от българските владетели – Михаил Асен и Иван Александър.
Манастирските килии са разположени на няколко нива от двете страни на скалния венец. Точно в средата на Г-образния скален венец могат да се видят множество малки ниши, за които се смята, че са изпълнявали ролята на гробници.