img
img
Tелефон: 0888 830 066

Катя за Зелена СТранджа

Катя!
Такава е нежна, лека като перце, а човек - вселена. Приятел, но най-вече учител по предмета Живот. Едва ли ще спра някога да се удивявам на енергията, харизмата и тази нейната запленяваща тайнственост, която вярвам, че и е подарък от Странджа!
Катя разпознава безпогрешно хората с чисти и открити сърца също като децата. Винаги е приятно да повървиш с нея, а ако имаш щастието да прекарате заедно повече време, след това със сигурност ще бъдеш различен човек -по-щастлив и по-уверен, че и по-силен дори!
Катя е един от най-големите пътешественици в моя живот.
Сигурна съм, че ще ви е приятно да прочетете какво сподели тя за Походи със Зелена Странджа
- Представете се:
Екатерина Харалампиева – страстен пътешественик и фен на „Зелена Странджа“. Инак, по професия – учител.
- Често ли участвате в походите на "Зелена Странджа"?
Винаги, когато мога, което ще рече, ако не съм хукнала някъде из Европа(та).
- Коя е причината да предпочитате походите сред природата в почивните дни - кое ви тегли натам?
За мен няма нищо по-зареждащо от съприкосновението с прекрасната ни природа! Принципно имам проблем със стоенето на едно място, никак не ми се получава - имам нужда постоянно да се движа, старите хора му викат „шило“... В този смисъл всеки възможен свободен уикенд си позволявам щастието да бъда в гората, по пътеки с интересни места и пленителни гледки.
- Намерихте ли нови приятели на походите?
Ако кажа ‘Да, намерих, и то много’, е твърде постно, за да предам усещането, което имам с другите участници в походите. С течение на много години Владо успя да създаде една уникална ОБЩНОСТ на природолюбителите, в частност, почитатели на Странджа. В тази група попадат хора, които биват подложени на изпитание – планината ни изпитва, сканира ни издълбоко и ако види, че чиним, че сме читави, приема ни и това остава за цял живот.
В походите на Зелена Странджа срещам интелигентни, мислещи хора, толерантни и възпитани, отговорни към природата и нейното състояние. Със себе си водят децата си, внуците си, отглеждат бъдещото поколение и му предават цялата си загриженост, топлота и обичливост към българщината. А при нас тя започва там, където изгрява слънцето – от заоблените извивки на Странджа планина, нежно преливащи към солените вълни на Черно море.
- Допадат ли ви маршрутите/местата, които се посещават - като трудност и начин на организация?
Маршрутите са разнообразни, дават възможност всеки от нас да прецени да се включи или не. Аз например имам проблем с високопланинските трасета, които няколко пъти в годината Зелена Странджа организира, какво да правя, „кашкавал турист“ съм. Но когато човек внимателно чете описанието за предстоящо събитие, там може да открие всичко – степен на трудност, необходима екипировка, дължина на маршрута… и вече знае какво да прави.
Организацията на походите е великолепна. Знайно е, обаче, че когато нещо изглежда много просто и лесно изпълнимо, зад реализацията му има свършена огромна работа. Такъв е Владо Vladimir Dimitrov– прецизен, неуморен, търсещ човек.
- Какво още желаете да бъде включено в програмите на походите, за да стане още по - приятно?
Като начало предлагам да се разнообрази програмата с поход извън България, в Италия – Пътеката на Любовта в област Ла Специя, Чинкуе Терре… Това е уникално 17-километрово трасе, което се вие над пет селца с незабравими гледки към Лигурийското крайбрежие….
Защо не?....
- Любим спомен или случка по време на поход?
Вкус на диви мушмули и клонче, втъкнато от малката адашка в панталона ми за опашка, много смях и бързи притичвания след всяко призивно повикване: „Катя-я-я-я-я-я-я…..“. Така и обикнах този маршрут, толкова приятен и лежерен, че го кръстих на себе си: „Катина пътека“ – говоря за прехода м. Босна – с. Бяла вода.
- Как се чувствате след всеки поход?
Физически приятно изтощена, но с бодър дух и с напълно „заредени“ за новата седмица „батерии“.
- Какво бихте казали на свои близки или приятели за движението сред природата със Зелена Странджа?
Да тръгваме! Приключенията сред природата ни очакват!
Кате, благодарим ти от сърце! Ние сме богати, че си наш приятел! От ❤️ ти желаем да си здрава!
Че имаме да ходим къде ли не заедно!