img
img
Tелефон: 0888 830 066

Скрито пред очите ни- Русокастро, Русина дупка и Деултум

Днес ще ви разкажа за средновековната крепост Русокастро, която е част от маршрута с.Желязово - крепост Русокастро - Русина дупка

Крепостта

Била е открита едва преди десетина години и все още не е проучена изцяло. Със сигурност обаче се знае, че допреди 600 години Русокастро е била най-могъщият страж на границата ни с Византия. На това място Средновековна България е удържала последната си военна победа преди да падне под турска власт

Името на древната крепост идва от червените скали, от които е изградена.

Военачалникът избрал мястото за крепостта, е бил блестящ стратег, категорични са историците. Русокастро е издигната върху непристъпен хълм, от който може да се контролира цялата околност до хоризонта. Откъдето и да се зададе войска, тя няма как да остане незабелязана. Затова и крепостта е имала славата на непревзимаема! Дебелината на оцелелите крепостни стени е между 2 и 2,5 метра. Те са опасвали около 15 дка площ. От огромната порта с две врати е оцеляла само лявата половина и според експертите тя няма друг аналог у нас.

На 18 юли 1332 г. Русокастро става сцена на грандиозна битка, завършила с разгромяваща победа на българския цар Иван Александър над византийската армия, предвождана от император Андроник. Вражеските войски са разбити, но само един век по-късно идва и краят на славата на Русокастро. Непревземаемата крепост е разрушена до основи при османските походи през 1443 г.

Храмът и светилището

В крепостта се е намирал манастирът „Св. Георги“, чието създаване се отнася към V –VІ в. Върху останките му през 2007 г. е възстановена манастирската църква „Св. Георги Победоносец“. 

По пътека, която тръгва от църквата, се стига до светилището „Русина дупка“, или „Русин камък“, разположено в малка карстова пещера. Отворът ѝ е от северната, стръмна страна на хълма. Светилището е създадено от траките през второто хилядолетие преди Христа и е посветено на Богинята майка. 

Народното предание свързва историята на Русина дупка с легендата за хубавата мома Руса, отвлечена от змей, който живеел в пещерата. След време овчар намерил отрязаната ѝ плитка на скала близо до пещерата. Това било знак, че Руса е станала жена на змея, като е спазила традицията да си отреже косата след женитбата. Днес на входа на пещерата има едва забележим извор. От него на капки се процежда вода. Местните казват, че това са сълзите на мома Руса, която и до ден днешен плаче. Казват, че водата има магическа и лечебна сила.

Деултум – едно от чудесата на България

Установено е, че най-напред на това място е имало тракийско селище. Това е било преди Христа. По-късно, през втората половина на 1-ви век, при управлението на римския император Тит Флавий Веспасиан , тук е основана римската колония Деултум от ветераните на VІІІ Августов легион.

Деултум е единствената колония на свободни римски граждани на територията на днешна България.