Tелефон: 0888 830 066

Първа помощ в планината - поход и демонстрация в село Бръшлян

Природа, Билки, Първа помощ

Дати: 08.06.2019
Организатор: Зелена Странджа, БЧК
Тръгване от гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 8.30 часа и от село Бръшлян в 10.30 ч.
Преход: 3
Трудност: ниска Такса за участие: вижте в описанието
Първа помощ в планината - поход и демонстрация в село Бръшлян
Поход по кръгов маршрут на ДПП Странджа от китното село Бръшлян, посветен на билките с обща дължина 6 км. Демонстрация от БЧК за оказване на първа помощ след похода в центъра на село Бръшлян. Похода започва от селото с разглеждане на забележителностите му. Бръшлян е архитектурен резерват и се слави с многобройните си съхранени 200 годишни странджански къщи, старата църква, килийното училище и етнографската сбирка. Преминавайки по маршрута ще научим имената и приложението на лечебните растения в Странджа от богатите с информация табели и занимателни игри. За обяд ще похапнем на заслон Двата вриса, а след това ще посетим и параклиса Св. Пантелеймон. В края на похода в село Бръшлян нашите приятели от БЧК - Бургас ще ни демонстрират как се оказва първа долекарска помощ при различни ситуации в планината. Акцентите ще бъдат: Основни рискове по време на преход, видове травми, оказване на първа долекарска помощ - възстановяване на кръвообръщение и дишане, спиране на кръвотечение, обработка на рани, обездвижване на крайници, създаване на по-комфортни условия за пострадалия, транспортиране по бърз и щадящ начин. И още ... какво да правим при ухапвания от животни и насекоми, изгаряния, хипотермия, хипогликемия, поражения от мълнии, слънчев и топлинен удар, отравяне и други. Обучението ще бъде под формата на демонстрация и беседа и ще бъде полезно за всеки. Демонстрацията ще бъде водена от Златка Атанасова - обучител по първа долекарска помощ към Български червен кръст - Бургас. По време на демонстрацията ще се събират средства за Фонд "Милосърдие" на БЧК, оказващ финансова подкрепа на лица и семейства, изпаднали в особено тежко положение. Даряването на средства е доброволно. ПОВЕЧЕ ЗА ФОНД МИЛОСЪРДИЕ НАУЧЕТЕ ТУК Програма, 8 юни /събота/: 8.30 - Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в град Бургас; 10.30 - Начало на пешеходния преход от село Бръшлян по маршрута на билките, бране на билки; 12.00 - Обяд на заслон Двата вриса; 13.00 - Преход до параклис Св. Пантелеймон, бране на билки; 15.00 - Демонстрация "Първа долекарска помощ" - в центъра на село Бръшлян; 17.00 - Отпътуване за Бургас. Пешеходния преход е лек и е общо 6 км по горски пътища и пътеки. Изключително подходящ е за деца. Заявете своето участие като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. До 24 часа ще получите потвърждение от организаторите на посочената от Вас електронна поща. Повече информация на телефон 0888830066. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Купете си спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв. и помогнете по този начин за популяризирането и маркирането на многодневния маршрут през цяла Странджа - 180 км от Елхово до Ахтопол! Сега вече разполагаме и с потници "Тур Странджа" на стойност 15 лв. Количеството им е ограничено!
Преди или след похода може да си купите спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв., пътеводител на Тур Странджа за 15 лв., туристическо канче "Зелена Странджа" за 20 лв. или спортен бъф/бандана "Зелена Странджа" - 10 лв.

Екипировка

Удобни туристически обувки или маратонки, дрехи според сезона, лека раница с храна за обяд и вода, репелент против кърлежи и комари, дъждобран, фотоапарат и добро настроение.

Цена

Таксата за участие е 10 лв и включва лицензиран водач и сувенир за спомен. Деца до 18 г. С ПРИДРУЖИТЕЛ не заплащат такса за участие! За осигурен транспорт се плащат допълнително по 10 лв. на човек, вкл. и от децата. Всеки четвърти поход на един участник в рамките на два месеца е без такса! Месечния абонамент за участие във всички събития на Зелена Странджа е 20 лв.!
*По време на всеки поход получавате талон за участие. Като съберете 10 талона ще получите подарък - тениска или канче на Зелена Странджа.

Необходими документи

- Лични документи; - Всеки участник попълва декларация по образец за освобождаване от отговорност.
.