Tелефон: 0888 830 066

Поход до параклис Света Троица и Индипасха: ЦЪФНАЛА ЗЕЛЕНИКА

Природа, Светилища

Дати: 03.05.2021
Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 8.30 часа и в 9.45 ч. от село Визица
Преход: Общо 3 часа за деня
Трудност: ниска Такса за участие: вижте в описанието
Поход до параклис Света Троица и Индипасха: ЦЪФНАЛА ЗЕЛЕНИКА
Приятна, лека и зареждаща обиколка из Странджа. Елате с нас да се насладим на красивите странджански пейзажи и да се докоснем до мистичния дух на планината като посетим едни от най-тайнствените й светилища - Индипасха и параклисите "Света Троица" и "Свети Пророк Илия". Параклис "Свети Пророк Илия" се намира на 1 км от село Визица на много красиво и панорамно място с гледки към цяла Странджа и морето. Тук ще направим загряваща пешеходна обиколка от 1 км. Параклис "Св. Троица" е изграден върху естествена пещера, използвана от монасите - исихасти за отшелничество и уединение. До него личат останките от по-стара постройка и се предполага, че мястото е използвано за светилище още от времето на траките. В района на параклиса растат огромни вековни дъбове, а пътят до него е полегат и сенчест. Тук ще вървим общо 5 км на отиване и връщане. Втората ни спирка ще бъде край река Велека, от където ще се отправим пеш към тракийското оброчище Индипасха. Смята се, че изворът под отвесната скала на светилището е лековит, особено след Великден. До Индипасха се върви 1,5 км в едната посока, като на отиване пътят се изкачва нагоре, а след това се слиза обратно до колите. В близост до Индипасха се намира и най-западното находище на Странджанска зеленика, която вече ЦЪФТИ и ще ни покаже своето най-голямо великолепие. Общо за деня ще изминем пеш 9 км на няколко етапа. Програма, 3.05.2021 г. (понеделник): 8.30 - Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас; 9.45 - Среща на центъра на село Визица; - Кратка разходка до параклис "Св. Пророк Илия" край село Визица - преход 1 км. - Посещение на параклис "Св. Троица", преход 5 км. - Посещение на Индипасха, преход 3 км. - Наблюдение на ЦЪФНАЛА зеленика; Отпътуване за Бургас - около 16.00 часа. Заявете своето участие като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________ Ако искате да подпомогнете лично популяризирането на новия, 180-километров маршрут през цяла Странджа от Елхово до Ахтопол, може да си купите спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв или бъф/кърпа за глава/маска на стойност 10 лв. преди или след похода.

Екипировка

Удобни туристически обувки, дъждобран, шапка за слънце, малка раница, вода поне 1 литър, храна за обяд, фотоапарат и добро настроение.

Цена

Таксата за участие е 10 лв. и включва услуги на лицензиран планински водач и сувенир за спомен. Деца до 18 г. с придружител не заплащат такса! За осигурен транспорт се доплащат още по 10 лв. от всеки участник - както от възрастните, така и от децата! Таксите се събират на място. Може да се абонирате за участие за всички събития на "Зелена Странджа" в Странджа в рамките на един месец срещу такса от 30 лв.! Всеки четвърти еднодневен поход на един участник за период от ДВА МЕСЕЦА е без такса!
.