Tелефон: 0888 830 066

Дрънчи дупка - крепост Версиникия

Природа, Забележителности

Дати: 28.01.2023
Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от Автогара Запад в Бургас от страната на Топливо в 8:30 часа и в 11.00 ч. от центъра на село Мелница
Преход: 3 часа
Трудност: ниска Такса за участие: вижте в описанието
Дрънчи дупка - крепост Версиникия

Елате с нас на поход до малко познати и чудно красиви кътчета от нашата родина!

 

Каним ви на еднодневно приключение в Дервентските възвишения - самостоятелна ниска планинска верига, разположена между Странджа и Сакар.

Ще тръгнем пеш от центъра на село Мелница на запад към туристическия комплекс Дрънчи дупка. След 2 км по широк и равен горски път ще спрем за почивка и обяд в красивата местност край река Воденичката - приток на Тунджа.

Тук се намира църквата "Света Богородица" и пещерата "Дрънчи дупка". Ако хвърлите камък в пещерата, той пада продължително и "дрънчи" по отвесните стени на дупката. И понеже всеки посетител се чувства длъжен лично да провери това твърдение, около отвора на пещерата камъните отдавна са се изчерпали.

В района на църквата има хубава гора, много маси, пейки и чешма - прекрасно място за почивка! От другата страна на рекичката е хижа Дрънчи дупка, която е превърната в превъзходен комплекс за отдих сред природата.

Събрали сили, ще минем покрай пещерата и уверени, че наистина дрънчи ще продължим нагоре по тясна пътека към връх Кара бурун. Макар и нисък, от него се открива впечатляваща гледка на север към хижата Дрънчи дупка и околните възвишения.

Следва приятно слизане, пресичане на малка рекичка и съвсем скоро ще се озовем в подножието на връх Градището, на който се намират останките от късноантичната и средновековна крепост Версиникия. Предполага се, че именно тук през 813 г. българските войски на хан Крум разбиват византийските, начело с императора Михаил I Рангаве. Крепостта също е служила за охрана на пътя „Кабиле“- „Адрианопол“, трасето на който се е намирало на левия бряг на река Тунджа.

От изток възвишението е ограничено от река Чаир дере, а от север от река Воденичка. Открива се панорамна гледка във всички посоки. В днешно време пастири използват височината да търсят изгубените си животни.

След като разгледаме крепостта на върха и изградените през Втората световна война бункер и окопи остава да се върнем обратно до селото и да се приберем.

 

Програма, 28 януари /събота/:

8.30 - Тръгване от автогара Запад в Бургас, срещу входа на строителен склад ТОПЛИВО.

11.00 - Начало на похода от центъра на село Мелница, пред кметството.

Обща дължина на маршрута - 10 км.

Положителна денивелация - 260 м (т. е. почти равно, с изключение на изкачването на двете връхчета)

 

Ако желаете да се включите в прехода, заявете своето участие като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща.

Преди или след похода може да си купите спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв., пътеводител на Тур Странджа за 15 лв., туристическо канче "Зелена Странджа" за 20 лв. или спортен бъф/бандана "Зелена Странджа" - 10 лв.

Екипировка

- Удобни туристически обувки.

- Малка раница с храна и 1 л. вода за през деня.

- Дъждобран.

- Фотоапарат.

- Добро настроение.


Цена

Таксата е 15 лв., която включва услуги на лицензиран планински водач и сувенир за спомен.

Деца до 18 г. с придружител не заплащат такса!

За осигурен транспорт се доплащат 20 лв. на човек, вкл. и от децата.

*По време на всеки поход получавате талон за участие. Като съберете 10 талона ще получите подарък - тениска или канче на Зелена Странджа.

Необходими документи

Лични документи


.