Tелефон: 0888 830 066

Скални манастири между селата Рояк и Китен, област Варна

Природа, история

Дати: Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 08.30 часа и в 11.00 часа от центъра на село Рояк
Преход: 5 часа
Трудност: средна Такса за участие: вижте в описанието
Скални манастири между селата Рояк и Китен, област Варна
Частичо нов за нас маршрут до два изключително интересни комплекса от скални манастири в близост до град Провадия. Пешеходния преход започва от центъра на село Рояк, откъдето ще се насочим първо към Г-образен скален венец от отвесни 20-метрови скали, в които са издълбани множество ниши, известни като Рояшките скални манастири. Тук в недалечното минало е имало и каменна кариера, оставила видими белези по скалите и вероятно заличила част от културното наследство. След пълна обиколка около групата скални манастири ще се отправим към следващия скален венец, намиращ се на около 3-4 км от първия в посока село Китен. Тук е имало и древна крепост, разположена на хълм, заобиколен от трите страни с отвесни скали. От северната страна има изсечена в скалите каменна стълба, която се ползва и до днес. Скалните ниши са разположени на три нива, като има тесни проходи помежду им. Единият вход има формата на комин и отвежда на равното плато. Гледката от скалите е неописуемо красива. След като й се насладим, тръгваме обратно към село Рояк. Общо за деня ще изминем 13 км. Ако ще пътувате с личен автомобил, имайте предвид че пътят през Айтос към Дългопол е в ремонт. За предпочитане е алтернативният маршрут през Старо Оряхово! Програма: 8.30 - Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в Бургас; 11.00 - Начало на пешеходния преход от центъра на село Рояк; 12.00 - Разглеждане на Рояшките скални манастири, обяд; 14.30 - Разглеждане на скалните манастири край село Китен; 17.00 - Отпътуване за Бургас; Заявете своето участие за похода като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща.

Екипировка

- Удобни туристически обувки или маратонки; - Вода поне 1,5 л. на човек, по маршрута няма чешми; - Храна за обяд (сандвичи); - Дрехи за преобличане; - Дъждобран; - Фотоапарат и добро настроение.

Цена

Таксата за участие е 10 лв. и включва услуги на лицензиран водач и сувенир за спомен. За осигурен транспорт се доплащат още по 20 лв от всеки участник! Всички такси се събират на място по време на похода.