нощувки: 0преход: 4 часатакса: вижте в описанието

ДВАТА БЛИЗНАКА: Село Варовник - Голямобуковски манастир


Природа, Туризъм, Забележителности
Дати
30.04.2021

Организатор - Зелена Странджа
Тръгване от - гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 08.30 часа и в 10.00 часа от село Варовник


На разпети петък ще се потопим в зеленината и свежестта на прясно разлистената гора по един интересен кръгов маршрут от село Варовник до манастир "Св. Животоприемен Източник". Ще изкачим, а който желае - ще обиколи Двата Близнака - два съседни върха, открояващи се сред околната панорама на Западна Странджа. На по-малкия близнак се намират добре запазени останки от късноантична и средновековна крепост, а в съседство има тракийски долмен. Основни акценти по време на похода: - Чешма "Трите кладенци" на Бялата река. - Единствения действащ в момента манастир в Странджа. - Чешма "Двата Близнака", построена от 3-та Трудова дружина. - Добре запазен тракийски долмен. - Останки от късноантична и средновековна крепост "Близнашко кале" на Малкия Близнак /при изкачване на върха - по желание /. - Разглеждане на село Варовник /старо име Алаген/, останало днес само със седем жители. Обща дължина на маршрута - 15 км, приятен за вървене и с малка денивелация. Изкачването на Двата близнака и разглеждането на крепостта е по желание. Походът ще завърши в село Варовник по Зеленостранджанска традиция с ХОРО! Програма, 30.04.2021 г. /петък/: 08.30 – Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас; 10.00 – Начало на прехода от село Варовник; 12.00 - Разглеждане на манастир "Св. Животоприемен Източник", обяд; 15.00 - Кратка почивка край чешма "3-та Трудова дружина", разглеждане на тракийски долмен; 16.00 - Изкачване на върховете "Двата близнака" и разглеждане на останките на късноантична и средновековна крепост "Близнашко кале" - ПО ЖЕЛАНИЕ. Който не иска да изкачва връх, ще върви по широк и равен път до селото; 17.00 - Хоро в село Варовник и отпътуване за Бургас Заявете своето участие като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща. Ако до 24 часа от регистрацията си не получите съобщение, може да се обадите на тел. 0888830066 за повече информация. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Купете си спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв. или спортен бъф (кърпа/маска) за 10 лв. и помогнете по този начин за развитието на новия маршрут през цяла Странджа - 180 км от Елхово до Ахтопол!

Екипировка

- Удобни туристически обувки или маратонки; - Малка раница; - Храна и 1 л. вода за през деня; - Дъждобран; - Фотоапарат; - Повече добро настроение.

Цена

Таксата от 10 лв. включва услуги на лицензиран планински водач и сувенир за спомен. Деца до 18 г. с придружител не заплащат такса! Такса не се заплаща и при валиден месечен абонамент за събития на Зелена Странджа (30 лв.) или четвърти пореден поход за период от два месеца на един участник. За осигурен транспорт се доплащат 10 лв. на човек.

Ще пътувам с:
осигурен от Зелена Странджа транспорт
собствен транспорт

В следващото поле посочете за колко човека е тази регистрация.
Ако е за повече от един, отбележете в допълнителните полета кои ще са останалите участници освен Вас.

Посочете желана от Вас дата:Посочете начин на плащане
Банков превод
На място

Допълнителна информацияФотогалерия към ДВАТА БЛИЗНАКА: Село Варовник - Голямобуковски манастир
Назад
Пътеводител за еднодневни маршрути в Странджа Пътеводител за Тур Странджа Тур Странджа
календар на походите в Странджа

Последни новини

Козелът Петко от село Кондолово

Ще ви разкажа една невероятна история от преди 5 години, тази на козелът Петко от село Кондолово! След...повече

МАРТ - МЕСЕЦ НА РЕКА ВЕЛЕКА

Река Велека е носител на живота в Странджа. Тя е най-дългата река в мистичната планина. Води началото...повече

Среща на представители от туристическия бранш от бургаска област с Министъра на туризма

На 12.01.2022 г. в Министерство на туризма се състоя среща на туристическия бранш от област бургас с новия...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи