нощувки: 0преход: 3такса: вижте в описанието

Връх Дервишка могила и крепост Букелон в Сакар


Природа, Туризъм, Забележителности
Дати
27.09.2020
Организатор - Зелена Странджа
Тръгване от - гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 08.30 часа


Сакар - планината на царския орел. Район на мистични легенди и с бурна история, за която свидетелстват многобройните съхранени археологически паметници от античността до наши дни.

Каним ви на пътешествие из Сакар планина с разглеждане на някои от най-впечатляващите забележителности в района, изкачване на втория по височина връх - Дервишка могила с 360 градусова панорама във всички посоки, включително и към град Одрин.

Ще посетим още село Маточина до самата държавна граница с Турция, в единия край на което се намира крепостта Букелон с невероятно добре съхранената си 18-метрова каменна кула, както и скална църква от X век в другия край на селото.

..............................................................................................
Крепостта Букелон се намира край село Маточина, община Свиленград. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било със своите 150 м дължина и 60 м широчина. С височина 18 метра, крепостта е внушителна и величествена гледка сред околния пейзаж. През вековете крепостта е била многократно реконструирана.
....................................
Средновековната скална църква „Свети Дух“ при село Маточина е датирана от Х век, когато има силно възраждане на монашеството и аскетизма в християнството. Тя е изсечена в скалисто възвишение и е оформена като правоъгълно засводено помещение, в което се влиза през къс, също така сводест коридор. Тази скална църква е дялана в самата скала само с помощта на ръчни инструменти. Общата дължина на храма е 14,05 м, а само на коридора е 4,20 м.
От мястото на църквата ще имаме възможността да видим град Одрин с просто око, тъй като разстоянието до него по права линия е само 10 км.
........................................................................................

Пешеходен преход ще направим от село Дервишка могила до връх Дервишка могила по широк горски път, по-голямата част от който е асфалтиран (4 км в двете посоки), а след това от село Маточина до крепостта и скалната църква - 5 км или за деня общо 9 км.

Тема по време на обиколката ни в Сакар няма как да не бъдат и горските пожари, изпепелили и тази година хиляди декари гори в тази част на България. Ще обърнем внимание кои са основните причини за възникването им, мерките за превенция и борба.


Програма, 27 септември 2020 г. /неделя/:

08.30 – Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас;
11.00 – Начало на прехода от площада на село Дервишка могила към връх Дервишка могила /690 м н. в./, панорамни гледки във всички посоки, обяд - общо 4 км пеша;

"КАК ДА СТИГНЕТЕ С КОЛА ДО СЕЛО ДЕРВИШКА МОГИЛА?"

14.30 - Преход от центъра на село Маточина до крепост Букелон и скалната църква "Свети Дух" - общо 5 км пеша;
17.30 - Отпътуване за Бургас.

Заявете своето участие като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща.

ВАЖНО!!!
- За да Ви осигурим транспорт от Бургас, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сте си направили регистрация в нашия сайт и тя да Ви е потвърдена по електронна поща.
- Регистрации за осигурен транспорт, направени вечерта преди събитието, няма да бъдат потвърждавани! В този случай по-добре се обадете по телефона да се информирате за налични свободни места.
- Молим, ако сте се записали, но сте възпрепятствани да дойдете, да ни информирате поне 1 ден предварително!

Очакваме ви!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В деня на похода можете да си купите тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв. или спортен бъф за глава на стойност 10 лв. и по този начин да подпомогнете развитието на новия 180-километров маршрут през цяла Странджа от Елхово до Ахтопол, който ще осигури възможност на повече туристи да посетят сами Странджа, както и поминък за местните хора!

Екипировка

- Удобни туристически обувки;
- Малка раница;
- Храна и поне 1,5 л. вода за през деня;
- Дъждобран;
- Фотоапарат;
- Повече добро настроение.

Цена

- 10 лв. - водач,;
- 20 лв. - осигурен транспорт.

Таксата е 10 лв. и включва услуги на лицензиран планински водач и сувенир за спомен.

Деца до 18 г. с придружител не заплащат такса!

За осигурен транспорт се доплащат по още 20 лв. на човек!

Такса не се заплаща и при валиден месечен абонамент за еднодневни походи на Зелена Странджа (30 лв.) или четвърти пореден поход за период от два месеца на един участник.

Необходими документи

- Лични документиФотогалерия към Връх Дервишка могила и крепост Букелон в Сакар
Назад
календар на походите в Странджа
Тур Странджа

Последни новини

Календар за 2021 г. от ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА

Новите календари на "Зелена Странджа" вече са налични. Можете да си вземете по време на походите, от...повече

КОД: БЕЗ ОРЪЖИЕ В ГОРАТА

"Зелена Странджа" отправя извънредно, нестандартно предложение към действащи ловци: Поне в един от...повече

Жест към хората от малките села в Странджа

Приключи доставянето на продуктите, закупени по проект на сдружение "Зелена Странджа" със средства...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи