Tелефон: 0888 830 066

Поход до село Моряне, плаж на река Велека

Природа, Плаж на река

Дати: 01.08.2021
Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 08.30 часа и от центъра на село Евренозово в 9.45 ч.
Преход: 4 часа
Трудност: ниска Такса за участие: вижте в описанието
Поход до село Моряне, плаж на река Велека
От "Зелена Странджа" обичаме да ви водим на места, за които дори не подозирате, че съществуват. Каним ви на поход до някогашното село Моряне, заличено от картата на България през 1959 година. Разположено на хълм, заобиколен от три страни от река Велека, Моряне днес е забравено от хората място. Последните му обитатели са били служещите на трета застава граничари, а сега го посещават единствено ловци. Този път ще го посетим и ние. Освен това, ще разчупим представите ви и за плаж. Плажовете в Странджа не са единствено по морския й бряг. Река Велека предлага превъзходни, тихи места сред дивата природа, подходящи за релакс и разхлаждане в чистите й води. Ще посетим също римска гробница и тракийски долмен, разположени от двете страни на пътя към село Евренозово. Общата дължина на прехода е 12 км, като на отиване и на връщане се гази река Велека (т. е. има спускане, а след това изкачване) Програма, 1.08.2021 г. /неделя/: 08.30 – Тръгване от паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас. 9.45 – Сборен пункт на центъра на село Евренозово. 12.30 – Почивка и обяд в местност Моряне. Разглеждане на останките от бившата застава и село. 15.30 - Плаж на река Велека. 17.00 - Разглеждане на римска гробница и тракийски долмен в местността Меден извор. 17.30 - Отпътуване за Бургас. Вземете си повече вода - по маршрута няма чешми, а се очаква да бъде горещо! Заявете своето участие като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща. ВАЖНО!!! - За да Ви осигурим транспорт от Бургас, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сте си направили регистрация в нашия сайт и тя да Ви е потвърдена по електронна поща. - Регистрации за осигурен транспорт, направени вечерта преди събитието, няма да бъдат потвърждавани! В този случай по-добре се обадете по телефона да се информирате за налични свободни места. - Молим, ако сте се записали, но сте възпрепятствани да дойдете, да ни информирате 1 ден предварително! Очакваме ви! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- В деня на похода можете да си купите тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв. или спортен бъф за глава на стойност 10 лв. и по този начин да подпомогнете развитието на новия 180-километров маршрут през цяла Странджа от Елхово до Ахтопол, който ще осигури възможност на повече туристи да посетят сами Странджа, както и поминък за местните хора! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Екипировка

- Удобни туристически обувки или маратонки. - Малка раница. - Храна и 2 л. вода за през деня /по маршрута няма чешми!!!/. - Плажни принадлежности. - Фотоапарат. - Повече добро настроение.

Цена

Таксата е 10 лв. и включва услуги на лицензиран планински водач и сувенир за спомен. Деца до 18 г. с придружител не заплащат такса! За осигурен транспорт се доплащат по още 10 лв. на човек! Такса не се заплаща и при валиден месечен абонамент за еднодневни походи на Зелена Странджа (40 лв.).

Необходими документи

- Лични документи - ще сме много близо до границата с Турция.