Tелефон: 0888 830 066

Пещера Махарата

Природни феномени, пещери, реки

Предстоящи събития:
08.06.2024
Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от гр. Бургас, автогара Запад, до входа на Топливо в 08.30 часа и от центъра на село Бродилово в 10.00 ч.
Преход: 5 часа
Трудност: ниска Такса за участие: вижте в описанието
Пещера Махарата

Пещера Махарата е природна забележителност, уникален природен феномен, който няма свой аналог на територията на Странджа. Всеки човек, застанал на входа на пещерата, се докосва до величието и съвършенството на природата.

От „Зелена Странджа“ желаем да споделим тази красива българска забележителност с повече хора. Трудният достъп до това място е обусловен от непосредствената му близост до границата, а не от характера на терена. Пещерата се намира зад новото гранично съоръжение, преминаването през което е свързано с по-специален и строг пропускателен режим. Изисква се ПРЕДВАРИТЕЛНО уведомление на Гранична полиция и изготвяне на СПИСЪК НА ХОРАТА В ГРУПАТА С ТРИТЕ ИМ ИМЕНА И ЕГН-та.

ВОДАЧЪТ НА ГРУПАТА СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ЗА ПРОМЯНА В МАРШРУТА ПРИ НЕПРЕДВИДИМИ И НЕЗАВИСЕЩИ ОТ ОРГАНИЗАТОРА ОБСТОЯТЕЛСТВА!!!

От село Бродилово ще продължим бавно с осигурения транспорт по стабилизиран горски път още 8 км до началната точка на пешеходния маршрут към пещера Махарата.

Първо се върви пеш 2 км до новото гранично съоръжение. След проверката на портала на всички от групата по предварителния списък ще продължим към пещерата още 2 км. Слизането към входа на Махарата е стръмно и става внимателно в колона по един след водача.

Не забравяйте да си носите фенерче или още по-добре челник - влизаме в истинска пещера!

На връщане към колите ще се отбием до панорамна площадка, за да хвърлим поглед към съседна Турция и красивите меандри на река Резовска. Маршрутът до пещера Махарата изобилства от находища на СТРАНДЖАНСКА ЗЕЛЕНИКА, ПИРЕН и други редки растения.

Общото разстояние, което ще изминем пеш за деня, е 11 км.

Програма - 8 юни /събота/:

08.30 – Тръгване от автогара Запад в гр. Бургас, до входа на ТОПЛИВО.

10.00 – Кратка почивка на центъра на с. Бродилово.

11.00 - Начало на пешеходния преход.

13.00 - Разглеждане на пещера "Махарата", обяд.

15.00 - Панорамни гледки към Турция и меандрите на река Резовска.

16.30 - Отпътуване.

 

Записването става с попълване на регистрационната форма към събитието в нашия сайт - www.zelenastrandja.com

След като направите банков превод по сметката на СДРУЖЕНИЕ ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА IBAN: BG50STSA93000027697637 на стойност половината от сумата, ще получите потвърждение на регистрацията на посочената от Вас електронна поща.

 

МНОГО ВАЖНО!!! В полето за допълнителна информация към регистрационната форма за събитието запишете вашите три имена и ЕГН, както и на хората, за които правите регистрация!

ХОРА, ДОШЛИ ЗА ПОХОДА БЕЗ ДА СА СЕ ЗАПИСАЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО С ТРИ ИМЕНА И ЕГН, НЯМА ДА БЪДАТ ДОПУСНАТИ ОТ ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ!!!

ЗАПИСВАНЕ - НЕ ПО-КЪСНО ОТ 7 ДНИ ПРЕДИ ДАТАТА НА ПОХОДА!

Преди или след похода може да си купите спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв., пътеводител на Тур Странджа за 15 лв., туристическо канче "Зелена Странджа" за 20 лв., спортен бъф/бандана "Зелена Странджа" - 10 лв., значка "АЗ ХОДЯ на походи със Зелена Странджа" - 3лв.

Екипировка

- Удобни туристически обувки за поход в гората.

- Малка раница с храна и 1,5 л. вода /по маршрута няма чешми/.

- Дъждобран.

- Шапка за слънце.

- Челник / фенер за пещерата.

- Фотоапарат.

- Добро настроение.


Цена

Цена - 40 лв., която включва транспорт, обща организация, услуги на лицензиран планински водач и сувенир за спомен.

Такса за деца до 18 г. с придружител - 30 лв!

*По време на всеки поход получавате талон за участие. Събирайте талоните за подаръци!
- тениска, канче на Зелена Странджа, спортен бъф /бандана/, пътеводител на Тур Странджа или ваучер за участие в поход - 10 талона;
- значка АЗ ХОДЯ на Походи със Зелена Странджа - 3 талона

Необходими документи

- Лична карта


.