Tелефон: 0888 830 066

Пещера Махарата

Природни феномени, пещери, реки

Дати: 02.06.2023
Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от гр. Бургас, автогара Запад, до входа на Топливо в 08.30 часа и от центъра на село Бродилово в 10.00 ч.
Преход: 5 часа
Трудност: ниска Такса за участие: вижте в описанието
Пещера Махарата

Пещера Махарата е природна забележителност, уникален природен феномен, който няма свой аналог на територията на Странджа. Всеки човек, застанал на входа на пещерата, се докосва до величието и съвършенството на природата.

От „Зелена Странджа“ желаем да споделим тази красива българска забележителност с повече хора. Трудният достъп до това място е обусловен от непосредствената му близост до границата, а не от характера на терена. Пещерата се намира зад новото гранично съоръжение, преминаването през което е свързано с по-специален и строг пропускателен режим. Изисква се ПРЕДВАРИТЕЛНО уведомление на Гранична полиция и изготвяне на СПИСЪК НА ХОРАТА В ГРУПАТА С ТРИТЕ ИМ ИМЕНА И ЕГН-та.

ВОДАЧЪТ НА ГРУПАТА СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ЗА ПРОМЯНА В МАРШРУТА ПРИ НЕПРЕДВИДИМИ И НЕЗАВИСЕЩИ ОТ ОРГАНИЗАТОРА ОБСТОЯТЕЛСТВА!!!

Сборен пункт за похода ще бъде центъра на село Бродилово. От там ще продължим бавно с колите по широк стабилизиран горски път още 8 км до началната точка на пешеходния маршрут към пещера Махарата. Пътят е проходим за леки автомобили, но се изминава бавно.

От мястото, където ще оставим колите, се върви пеш 2 км до новото гранично съоръжение. След проверката на портала на всички от групата по предварителния списък ще продължим към пещерата още 2 км. Слизането към входа на Махарата е стръмно и става внимателно в колона по един след водача.

Не забравяйте да си носите фенерче или още по-добре челник - влизаме в истинска пещера!

На връщане към колите ще се отбием до панорамна площадка, за да хвърлим поглед към съседна Турция и красивите меандри на река Резовска. Маршрутът до пещера Махарата изобилства от находища на СТРАНДЖАНСКА ЗЕЛЕНИКА, ПИРЕН и други редки растения.

Общото разстояние, което ще изминем пеш за деня, е 11 км.

Програма - 2 юни /петък/:

08.30 – Тръгване от автогара Запад в гр. Бургас, до входа на ТОПЛИВО.

10.00 – Събиране на центъра на с. Бродилово и придвижване с колите 8 км по широк стабилизиран път.

11.00 - Начало на пешеходния преход.

13.00 - Разглеждане на пещера "Махарата", обяд.

15.00 - Панорамни гледки към Турция и меандрите на река Резовска.

16.30 - Отпътуване.

Заявете своето участие като попълните регистрационната форма под събитието в сайта www.zelenastrandja.com.След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща.

 

МНОГО ВАЖНО!!! В полето за допълнителна информация към регистрационната форма за събитието запишете вашите три имена и ЕГН, както и на хората, за които правите регистрация!

Срок за записване до 30 май /ВТОРНИК/!

При голям брой заявки за участие е възможно да прекратим записването преди посочената дата!

ХОРА, ДОШЛИ ЗА ПОХОДА БЕЗ ДА СА СЕ ЗАПИСАЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО С ТРИ ИМЕНА И ЕГН, РУСКУВАТ ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ ОТ ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ!!!

Преди или след похода може да си купите спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв., пътеводител на Тур Странджа за 15 лв., туристическо канче "Зелена Странджа" за 20 лв. или спортен бъф/бандана "Зелена Странджа" - 10 лв.

Екипировка

- Удобни туристически обувки за поход в гората.

- Малка раница с храна и 2 л. вода /по маршрута няма чешми/.

- Дъждобран.

- Челник / фенер за пещерата.

- Фотоапарат.

- Добро настроение.


Цена

Организационна такса - 15 лв., която включва обща организация, услуги на лицензиран планински водач и сувенир за спомен.

Такса за деца до 18 г. с придружител - 10 лв!

 

За осигурен транспорт от Бургас и обратно се доплащат 20 лв. на човек.

*По време на всеки поход получавате талон за участие. Като съберете 10 талона ще получите подарък - тениска или канче на Зелена Странджа.

Необходими документи

- Лични документи