Tелефон: 0888 830 066

ТУР СТРАНДЖА пеша - III етап

Природа, Пътешествия

Дати: Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 08.30 часа
Преход: 6-7 часа на ден
Трудност: средна Такса за участие: 150 лв.
ТУР СТРАНДЖА пеша - III етап
През тази година "Зелена Странджа" организира поетапно преминаване пеша на най-дългия маршрут в Странджа от гр. Елхово до гр. Ахтопол - "Тур Странджа", с обща дължина 180 км. Повече за идеята на Тур Странджа научете от сайта на маршрута Третият етап е най-дълъг, но и най-живописен. Той преминава изцяло през територията на природен парк "Странджа", следвайки в по-голямата си част течението на река Велека. Участниците ще имат шанса да се насладят на уникален природен ландшафт през най-зеления месец от годината, да почувстват силата на някои от най-големите Странджански светилища и да се докоснат до магията на съхранения фолклор и обичаи. Приключението ни ще продължи 4 дни. Ще започне от село Евренозово и ще премине през село Звездец, историческа местност "Петрова нива", местност "Качул", село Кости, Бродилово и ще завърши на морския бряг в град Ахтопол. Общото разстояние е 85 км. Ще имаме три нощувки, първата от които ще бъде на палатки на Петрова нива, а останалите две в къщи за гости в м. "Качул" и село Кости. Тръгваме на 26 май, вторник. Групата ще бъде в рамките от 6 до 8 човека. При изявен по-голям интерес ще бъдат организирани повече групи на по-късни дати. Програма, 26 - 29 май 2020 г.: Вторник, 26 май 8.30 - Събиране на групата на паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас и отпътуване за с. Евренозово; 10.00 - Начало на прехода към Петрова нива; - Разглеждане на тракийски долмен и римска гробница; - Почивка за обяд в село Звездец; - Панорамни гледки към меандрите на река Велека; - Устройване на палатков лагер на Петрова нива (бивачното оборудване е осигурено от организаторите); - Беседа за Илинденско-Преображенското въстание, посещение на музея; - Вечеря под звездите; През този ден ще изминем 22 км само по асфалт. Сряда, 27 май 10.00 - Начало на прехода; - Разглеждане на останките от Тракийския лагер, газене на река Младежка; - Движение по живописен път покрай коритото на река Велека; - Настаняване в къща за гости в м. "Качул". През този ден ще изминем 21 км по горски пътища. Четвъртък, 28 май 9.00 - Начало на прехода; - Посещение на тракийското оброчище Индипасха; - Посещение на нестинарското средище във Влахов дол; - Настаняване в къща за гости в село Кости. През този ден ще изминем 23 км по горски пътища. Петък, 29 май 9.00 - Начало на прехода; - Почивка за обяд в село Бродилово; - Почивка на параклис "Св. Св. Константин и Елена"; - Край на похода в гр. Ахтопол и отпътуване за Бургас. През този ден ще изминем 20 км по горски пътища. Записването става чрез попълване на формата към събитието в сайта. Ще получите потвърждение на електронната си поща и ще се свържем с Вас по телефона за уточняване на детайлите по организацията на пътуването. След запълване на групата (до 8 човека), записването ще бъде прекратено! СЪБИТИЕТО ЩЕ СЕ СЪСТОИ ЕДИНСТВЕНО ПРИ УСЛОВИЕ НА НОРМАЛИЗИРАНЕ НА ЕПИДЕМИОЛОГИЧНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ ПО-КЪСНИ ДАТИ!

Екипировка

• удобни туристически обувки; • резервен чифт обувки или маратонки; • ветроупорно яке с качулка; • резервни дрехи; • малка раница за преходите; • по-голяма раница или сак за основния багаж; • фенерче или челник; • суха храна; • съд за вода; • лични принадлежности; • лична аптечка с основни медикаменти; • репелент против кърлежи и насекоми; • щеки - по желание;

Цена

Такса за 1 човек - 150 лв., която включва: - Услуги на лицензиран планински водач; - Транспорт от Бургас и обратно; - Транспорт на основния багаж до местата за нощувка; - Бивачно оборудване за 1 нощувка (палатка, спален чувал, постелка); - Планинска застраховка; - Свидетелство за участие; - Обща организация; Допълнителни разходи: - 2 нощувки в къщи за гости по 20 и 25 лв.; - Храна - може да се носи или да се купува от магазините в селата. В къщите за гости има оборудвани кухни и всички удобства за готвене. Половината или цялата такса се заплаща предварително до 15 май, а останалата част - в деня на отпътуване! Плащането става лично на водача - Владимир Димитров или по банковата сметка на сдружение "Зелена Странджа" - BG78RZBB91551002812216.

Необходими документи

- Лични документи; - На място се попълва декларация за освобождаване от отговорност.
.