Tелефон: 0888 830 066

ТУР СТРАНДЖА пеша - III етап

Природа, Пътешествия

Предстоящи събития:
Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от гр. Бургас, паркинга на магазин Била до автогара Запад в 08.30 часа
Преход: 6-7 часа на ден
Трудност: средна Такса за участие: 150 лв.
ТУР СТРАНДЖА пеша - III етап
През тази година "Зелена Странджа" организира поетапно преминаване пеша на най-дългия маршрут в Странджа от гр. Елхово до гр. Ахтопол - "Тур Странджа", с обща дължина 180 км. Повече за идеята на Тур Странджа научете от сайта на маршрута Третият етап е най-дълъг, но и най-живописен. Той преминава изцяло през територията на природен парк "Странджа", следвайки в по-голямата си част течението на река Велека. Участниците ще имат шанса да се насладят на уникален природен ландшафт през най-зеления месец от годината, да почувстват силата на някои от най-големите Странджански светилища и да се докоснат до магията на съхранения фолклор и обичаи. Приключението ни ще продължи 4 дни. Ще започне от село Евренозово и ще премине през село Звездец, историческа местност "Петрова нива", местност "Качул", село Кости, Бродилово и ще завърши на морския бряг в град Ахтопол. Общото разстояние е 85 км. Ще имаме три нощувки, първата от които ще бъде на палатки на Петрова нива, а останалите две в къщи за гости в м. "Качул" и село Кости. Тръгваме на 26 май, вторник. Групата ще бъде в рамките от 6 до 8 човека. При изявен по-голям интерес ще бъдат организирани повече групи на по-късни дати. Програма, 26 - 29 май 2020 г.: Вторник, 26 май 8.30 - Събиране на групата на паркинга на магазин Била до автогара Запад в гр. Бургас и отпътуване за с. Евренозово; 10.00 - Начало на прехода към Петрова нива; - Разглеждане на тракийски долмен и римска гробница; - Почивка за обяд в село Звездец; - Панорамни гледки към меандрите на река Велека; - Устройване на палатков лагер на Петрова нива (бивачното оборудване е осигурено от организаторите); - Беседа за Илинденско-Преображенското въстание, посещение на музея; - Вечеря под звездите; През този ден ще изминем 22 км само по асфалт. Сряда, 27 май 10.00 - Начало на прехода; - Разглеждане на останките от Тракийския лагер, газене на река Младежка; - Движение по живописен път покрай коритото на река Велека; - Настаняване в къща за гости в м. "Качул". През този ден ще изминем 21 км по горски пътища. Четвъртък, 28 май 9.00 - Начало на прехода; - Посещение на тракийското оброчище Индипасха; - Посещение на нестинарското средище във Влахов дол; - Настаняване в къща за гости в село Кости. През този ден ще изминем 23 км по горски пътища. Петък, 29 май 9.00 - Начало на прехода; - Почивка за обяд в село Бродилово; - Почивка на параклис "Св. Св. Константин и Елена"; - Край на похода в гр. Ахтопол и отпътуване за Бургас. През този ден ще изминем 20 км по горски пътища. Записването става чрез попълване на формата към събитието в сайта. Ще получите потвърждение на електронната си поща и ще се свържем с Вас по телефона за уточняване на детайлите по организацията на пътуването. След запълване на групата (до 8 човека), записването ще бъде прекратено! СЪБИТИЕТО ЩЕ СЕ СЪСТОИ ЕДИНСТВЕНО ПРИ УСЛОВИЕ НА НОРМАЛИЗИРАНЕ НА ЕПИДЕМИОЛОГИЧНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ ПО-КЪСНИ ДАТИ!
Преди или след похода може да си купите спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв., пътеводител на Тур Странджа за 15 лв., туристическо канче "Зелена Странджа" за 20 лв., спортен бъф/бандана "Зелена Странджа" - 10 лв., значка "АЗ ХОДЯ на походи със Зелена Странджа" - 2лв.

Екипировка

• удобни туристически обувки; • резервен чифт обувки или маратонки; • ветроупорно яке с качулка; • резервни дрехи; • малка раница за преходите; • по-голяма раница или сак за основния багаж; • фенерче или челник; • суха храна; • съд за вода; • лични принадлежности; • лична аптечка с основни медикаменти; • репелент против кърлежи и насекоми; • щеки - по желание;

Цена

Такса за 1 човек - 150 лв., която включва: - Услуги на лицензиран планински водач; - Транспорт от Бургас и обратно; - Транспорт на основния багаж до местата за нощувка; - Бивачно оборудване за 1 нощувка (палатка, спален чувал, постелка); - Планинска застраховка; - Свидетелство за участие; - Обща организация; Допълнителни разходи: - 2 нощувки в къщи за гости по 20 и 25 лв.; - Храна - може да се носи или да се купува от магазините в селата. В къщите за гости има оборудвани кухни и всички удобства за готвене. Половината или цялата такса се заплаща предварително до 15 май, а останалата част - в деня на отпътуване! Плащането става лично на водача - Владимир Димитров или по банковата сметка на сдружение "Зелена Странджа" - BG78RZBB91551002812216.
*По време на всеки поход получавате талон за участие. Събирайте талоните за подаръци!
- тениска, канче на Зелена Странджа, спортен бъф /бандана/ или ваучер за поход - 10 талона;
- значка АЗ ХОДЯ на Походи със Зелена Странджа - 3 талона

Необходими документи

- Лични документи; - На място се попълва декларация за освобождаване от отговорност.
.