Tелефон: 0888 830 066

Царството на зелениката и параклис-пещера Света Троица

Природа, растения, легенди

Дати: 23.10.2022
Организатор: Зелена Странджа
Тръгване от гр. Бургас, автогара Запад до входа на Топливо в 8:30 часа и в 10.30 ч. от центъра на село Кондолово
Преход: 5 часа за деня
Трудност: ниска
Царството на зелениката и параклис-пещера Света Троица

Маршрутът "Царството на зелениката" с начало и край от село Кондолово ни отвежда в света на редките растения и ни пренася във времето на отминали епохи. Пътеката се вие под вековни дъбови и букови дървета сред гъсти масиви от странджанска зеленика.

Параклисът "Света Троица" между селата Граматиково и Визица е построен върху естествена пещера на мястото на по-стара църква. Предполага се, че тук е имало светилище още от времето на траките. През ранното средновекивие монасите са ползвали пещерата за усамотение и молитви. В района на параклиса има много вековни дървета.

 

Общата дължина на прехода за деня е 12 км - 8 км от Кондолово и още 4 км до параклиса, като от село Кондолово до пътеката за параклиса ще се придвижим с коли/автобус.

Маршрутът е подходящ и за деца.

 

Програма, 23 октомври /неделя/:

8:30 часа - Потегляме от автогара Запад в Бургас, до входа на строителния склад Топливо.

10.30 ч. - Сборен пункт и начало на похода от центъра на село Кондоло, където е началото на опознавателния кръгов маршрут "Царството на зелениката" с дължина 8 км.

Пътеката навлиза в един от най-красивите, обрасли със Странджанска зеленика места - Мързевски дол, по който са изградени информационни табели, места за отдих и съоръжения за игра от дирекцията на природен парк Странджа.

Около 14.30 - Придвижване с коли/автобуса до началото на пътеката за параклис "Св. Троица". Преход 2 км в едната посока, разглеждане на вековни дървета. Влизане в пещерата под параклиса - НОСЕТЕ СИ ЧЕЛНИЦИ.

Запишете се за похода като попълните регистрационната форма в сайта www.zelenastrandja.com. След потвърждение от организаторите ще получите съобщение на посочената от Вас електронна поща. Ако не получите съобщение, може да се информирате повече на телефон 0888830066.

Преди или след похода може да си купите спортна тениска "Тур Странджа" на стойност 20 лв., пътеводител на Тур Странджа за 15 лв., туристическо канче "Зелена Странджа" за 20 лв. или спортен бъф/бандана "Зелена Странджа" - 10 лв.

Екипировка

- Удобни туристически обувки.

- Дрехи според сезона и времето.

- Дъждобран.

- Лека раница с храна за обяд и вода поне 1.5 л. на човек.

- Фотоапарат и добро настроение.


Цена

Таксата за участие е 15 лв. и включва услуги на лицензиран водач и сувенир за спомен.

Деца до 18 г. С ПРИДРУЖИТЕЛ не заплащат такса за участие!

Таксата за осигурен транспорт от Бургас и обратно е 15 лв. на човек.

*По време на всеки поход получавате талон за участие. Като съберете 10 талона ще получите подарък - тениска или канче на Зелена Странджа.
.