МАРТ - МЕСЕЦ НА РЕКА ВЕЛЕКА

Река Велека е носител на живота в Странджа.

Тя е най-дългата река в мистичната планина. Води началото си от високите ѝ части в Турция, на чиято територия изминава 20 км и после още 127 км лъкатуши между баирите на Странджа в България преди да се влее в морето край Синеморец.

Плавателна в последните си 8 км, спокойна в средното си течение и бърза в горното, Велека притежава свой собствен характер, с който и човек, и природа се съобразяват. Тя може да бъде благодатна майка-кърмилница, но може и да е неукротима стихия.

Река Велека е един от факторите за формиране на специфичния климат в Странджа. Тя носи жадуваната влага за растения и животни през сухото странджанско лято, причина е за съществуването на уникални съобщества и екосистеми, допринася Странджа да е планината с най-богато биологично разнообразие в България.

Велека от незапомнени времена до днес продължава да бъде и важен транспортен коридор - за воден транспорт в долното си течение и сухопътен в средното. По протежение на реката за кратко дори се е движела товарна железопътна теснолинейка до село Кости, а в днешно време старите пътища се използват често и от туристи-природолюбители.

През март тази година река Велека ще бъде обединяващата връзка между походите на "Зелена Странджа". Ще направим серия от еднодневни опознавателни походи всяка неделя от месец март, започвайки от самото устие на реката край морето и достигайки до нейните бързеи в най-горното ѝ течение.

продукти за планина Пътеводител за еднодневни маршрути в Странджа Пътеводител за Тур Странджа Тур Странджа
календар на походите в Странджа

Последни новини

Всички печелят със Зелена Странджа

Приятели, от тази седмица променяме условията за наградите. Вече няма да има томбола в края на всеки...повече

Козелът Петко от село Кондолово

Ще ви разкажа една невероятна история от преди 5 години, тази на козелът Петко от село Кондолово! След...повече

МАРТ - МЕСЕЦ НА РЕКА ВЕЛЕКА

Река Велека е носител на живота в Странджа. Тя е най-дългата река в мистичната планина. Води началото...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи