21 МАРТ: СВЕТОВЕН ДЕН НА ГОРАТА

Днес отбелязваме Световния ден на гората - честито на всички!


Гората, без която не можем, която обичаме и трябва да пазим. Гората - толкова важна и свързана по много начини с нашия живот. За Странджа и хората, които живеят тук гората е най-голямото богатство. Не случайно поетът е казал "На Странджа баир гората", защото тази планина не може да се отличи с особено високи върхове, отвесни канари или обширни високопланински пасища. Но затова пък Странджа се гордее с гората си, която заема 80% от площта й и представлява най-големият горски масив в страната, а заедно и с турската част - един от най-големите горски масиви в Европа.


Благодарение на гората в Странджа се е формирал специфичен, по-мек микроклимат. Гората допринася много за създаването и поддържането на добри условия за своето съществуване и разнообразието на флората и фауната в нея. Не случайно в Странджа има най-много на брой различни типове природни местообитания, съхраняващи най-голямото биоразнообразие в страната.


Най-добрият начин да поддържаме близки отношения с гората е да прекарваме повече време сред нея. Ползите от това за нас хората са много и са безспорни - здраве, зареждане с енергия, добро физическо състояние, високо самочувствие, опознаване на природата, на хората около нас и на самите себе си.


Това е и основната мисия на сдружение Зелена Странджа - повече хора да прекарват повече време сред природата, в гората, в Странджа. А за поход в планината няма лош сезон или лошо време. Особено в Странджа. Странджа е винаги гостоприемна, посреща и понякога приятно изненадва планинарите с хубаво време. Още повече, че когато човек е подготвен и екипиран според времето и сезона, нищо не може да му развали настроението по време на разходката.


Странджа е подходяща за посещения от хора на различна възраст, с различни интереси и по всяко време на годината. Планината предлага разнообразна палитра от забележителности и маршрути. Нека се възползваме от тези невероятни възможности колкото се може по-често!XX

календар на походите в Странджа

Последни новини

Новите тениски на ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА

Новите спортни бързосъхнещи брандирани тениски на Зелена Странджа са готови. Купувайки си тениска,...повече

ЧЕСТИТ ДЕН НА ГОРАТА - 21 МАРТ

На 21 март се чества световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 г. в деня на пролетното равноденствие...повече

ПОХОД от Варвара към Папия И В СЪБОТА

Поради големия интерес към панорамния поход от село Варвара към връх Папия тази неделя 18 март ще организираме...повече

Полумаратон
Атанасовско езеро


Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа

Нови преходи