Ново гнездо на Морски орел край Бургас.


Единият от детските походи, организирани от Сдружение Зелена Странджа през ноемврийската ученическа ваканция се превърна в истинска проучвателна експедиция. По време на планирания пешеходен преход в гората край Мандренското езеро децата намериха ново гнездо на Морски орел от тази година.

Морският орел (Haliaeetus albicilla) е една от редките птици в България. Обитава райони около реки, езера, морски басейни и океани, богати на храна (риба и водолюбиви птици), с високи дървета. През есенно-зимния период се среща и край изкуствени водоеми – язовири, рибарници и други.
Размахът на крилете достига 2,5 м, теглото - до 7-9 кг.

Териториални птици, младите са скитащи, но между петата и десетата година се установяват на определено място. Ловува на сушата и водата може да залови и вдигне във въздуха риба или друга плячка с тегло до 8 кг. Плячка на морския орел стават предимно едри риби, гъски, лебеди, жерави, патици. Понякога отнема плячката на орела рибар и други рибоядни птици. Преследва и гмуркащи се под водата птици.

В района на Мандренското езеро край Бургас са известни 6 гнезда на Морски орел. Новото гнездо от тази година най-вероятно е собственост на млада двойка орли и показва, че популацията на тези редки и величествени птици тук е стабилна и се увеличава.

календар на походите в Странджа

Последни новини

Полумаратон АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО 2018

Идва зимата, идват празници! Идва и третото издание на Полумаратон "Атанасовско езеро". Интересни...повече

Отворено писмо до кмета на Бургас

Отдавна си мислех да напиша това писмо, но последните ремонти на улици в кв. "Възраждане" в Бургас ме...повече

100 похода със Зелена Странджа за десет месеца

Походът, организиран от сдружение "Зелена Странджа" до Лъвската глава и Беглик Таш на 5 ноември, беше...повече

Полумаратон
Атанасовско езеро


Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа

Нови преходи