Деца и родители заедно на поход в Странджа за Свети Валентин

 


На 14 февруари група деца от НБУ „Михаил Лъкатник“ заедно с техните родители се включиха в организирания от СНЦ Зелена Странджа поход до устието на река Велека. Децата са от сформирания наскоро Клуб Планинари към училището. Участниците в похода извървяха пеша разстоянието от гр. Ахтопол до река Велека по тясна пътека над очарователния и стръмен скалист морски бряг.


 


Този участък от Южното Черноморие е забележителен с неповторимите скални формирования, образували се от рязко застинала лава, навлизала в морето преди милиони години от активния тогава вулкан на връх Папия. Брегът е природно моделиран допълнително от водната и ветрова ерозия, влияеща в различна степен на различните по строеж скали.


 


Любителите планинари се насладиха на впечатляваща и много рядка гледка. Поради падналия предната вечер обилен дъжд и снеготопенето в Странджа, река Велека беше излязла от коритото си и прехвърляйки пясъчната коса, преграждаща устието й вкарваше огромно количество мътни води в морето, като го оцветяваше в различни нюанси на километри навътре от брега.


 


Всички участници в похода по традиция бяха закичени от организаторите с медали за спомен. Децата от клуб Планинари ги очакват още много незабравими преживявания сред природата.


 XX

календар на походите в Странджа

Последни новини

Природен парк СТРАНДЖА стана на 23 години

Най-голямата защитена територия в България - Природен парк "Странджа" стана на 23 години. Паркът е обявен...повече

112 състезатели се надпреварваха в Полумаратон АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО 2018 (СНИМКИ и РЕЗУЛТАТИ)

За трета поредна година се проведе спортния празник Полумаратон "Атанасовско езеро" в Бургас. На 21 януари...повече

Новогодишни приказки за ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА

Честита Нова година на всички! И понеже обикновено по това време на годината се правят равносметки,...повече

Полумаратон
Атанасовско езеро


Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа

Нови преходи