Първият полумаратон АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО събра над 100 участници и гости от цялата страна

 


Дъжд, вятър и температура, близка до точката на замръзване съпътстваха участниците в първия полумаратон "Атанасовско езеро" в Бургас. Това обаче не попречи на спортисти от цялата страна да дойдат и да се включат в отправеното към тях спортно предизвикателство. Общо 80 човека взеха участие в спортните дисциплини по бягане и колоездене. 41 от тях успешно пробягаха дистанцията от 20 км до северната част на Атанасовско езеро и обратно, 32 бягаха 8 км до Лугата и обратно, а 7 смелчаци изминаха разстоянието от 20 км със своите велосипеди. Сред колоездачите беше и най-младият участник в мероприятието - 12 годишният Кристиян Балкански от Варна, който взе и медал за трето място в дисциплината при мъжете. Най-възрастният - легендарният 73 годишен ултрамаратонец от Бургас Коста Янков този път се включи в надпреварата от 8 км бягане.


 


Първите места при мъжете завоюваха както следва: 20 км бягане - Стефан Йорданов (17 г.) от Сливен с време 1 ч., 15 мин. и 20 сек.; 20 км колоездене - Данаил Цветков (17 г.) от Варна и Стоян Стоянов (35 г.) от Обзор с еднакво време 50 мин. и 05 сек; 8 км бягане - Йордан Петров (26 г.) от Добрич с време 29 мин. и 30 сек. При жените на първо място в дисциплината 20 км бягане стана Радосвета Симеонова (22 г.) от Добрич с време 1 ч., 24 мин. и 25 сек., в колоезденето имаше една единствена жена - Кристине Дринда (34 г.) от Бургас, която измина разстоянието за 1 ч., 10 мин. и 28 сек., а в бягането на 8 км златния медал взе Габриела Красимирова (16 г.) от Добрич с време 37 мин. и 22 сек.


 


Класиралите се до трето място при мъжете и жените в различните дисциплини освен медали получиха и предметни награди от спонсорите - магазин Ритони Спорт и верига магазини Велозона. Самите награди връчиха представители на Община Бургас - г-н Велизар Маджаров - Н-к отдел "Спорт, превенции и младежки дейности" и г-н Румен Ангелов - член на постоянната комисия по младежта и спорта.


 


След награждаването се разигра и томбола измежду всички участници за предметни награди, осигурени от Допелхерц. С награда от фирма ДИЕМ 2 - Пловдив си тръгна Кр. Петрушкова от гр. Варна, спечелила конкурса за най-добър поддържащ плакат.


 


Освен спортните дисциплини се състоя и пешеходен преход до началото на Атанасовско езеро, в който се включиха 12 смели туристи. Докато спортистите се бореха с разстоянието и тежките метеорологични условия, чакащите ги техни приятели и роднини имаха възможността да изслушат образователна лекция за лагуната Атанасовско езеро на топло в залата на културен център "Морско казино".


 


За безопасността и комфорта на бегачите и колоездачите се погрижиха повече от 10 доброволци. По-голямата част от тях са от Фондация "Астика", но имаше и опитни маратонци от Бургас.


 


Благодарим на нашите партньори в организацията на това интересно събитие – Българска фондация „Биоразнообразие“ и Община Бургас, както и на спонсорите, оказали финансова или материална подкрепа – Магазини Велозона, Ритони Спорт, Допелхерц, Фондация „Герои на времето“, Бургасцвет 90.


 


Пълното класиране и много снимки от изпълнения с емоции спортен празник могат да се видят в страницата на самото събитие в сайта на Сдружение Зелена Странджа - www.zelenastrandja.com


 


Предстоят ни още много интересни срещи. До скоро!


 


 


 


Текст и снимки: Владимир Димитров


 X

календар на походите в Странджа

Последни новини

Новите тениски на ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА

Новите спортни бързосъхнещи брандирани тениски на Зелена Странджа са готови. Купувайки си тениска,...повече

ЧЕСТИТ ДЕН НА ГОРАТА - 21 МАРТ

На 21 март се чества световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 г. в деня на пролетното равноденствие...повече

ПОХОД от Варвара към Папия И В СЪБОТА

Поради големия интерес към панорамния поход от село Варвара към връх Папия тази неделя 18 март ще организираме...повече

Полумаратон
Атанасовско езеро


Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа

Нови преходи