Екипирайте се подходящо за зимния сезон в планината

Зимата наближава и ни подсеща, че трябва да се екипираме подходящо, ако искаме да се чувстваме комфортно и безопасно по време на зимните преходи в планината. За разлика от летните излети, преди да тръгнем на разходка сред природата през зимния сезон трябва да обърнем малко повече внимание с какво ще бъдем облечени и обути.
Най-важния елемент от екипировката на един турист са обувките. На първо място те трябва да са удобни и по мярка. По-малкия размер обувки, дори и минимално да е това, при по-продължителни и сериозни преходи причинява постоянен дискомфорт и може да доведе до различни травми, като умъртвяване и падане на нокти на пръстите на краката. По-големите обувки пък не могат да бъдат добре уплътнени от стъпалото и съответно не го предпазват максимално от травми. Също така луфтовете, които се образуват, предизвикват допълнително триене, което може да причини жестоки рани.
Най-добре е да мерим новите обувки с два чифта чорапи или с едни по-дебели и да изберем тези, които ни стоят плътно около стъпалото, но не и да го стягат.
Има три основни групи туристически обувки според тяхната височина.
1. Ниски, подобни на маратонки, които не обхващат глезена. Те са подходящи за леки преходи през лятото от по няколко часа;
2. Средно високи, обхващаши частично глезена. Водят се също трисезонни туристически обувки, но са подходящи и за зимата при нормални условия в по-ниските планини. Добрите модели са направени от дишащи и непропускащи вода материи;
3. Високи туристически обувки, обхващащи изцяло глезена. Това са обувки за многодневни, сериозни планински преходи. Задължителни са за зимни преходи в сняг по високите планини.

Практичен съвет е носенето на туристически обувки да става с два чифта тънки чорапи или един чифт тънки и един дебели. Така част от триенето се поема между двата слоя чорапи.

Многослойността е основен принцип и за облеклото на туриста. Многото на брой тънки пластове дрехи образуват повече въздушни джобове около тялото, които топлят повече от един дебел пуловер без много въздух. По този начин лесно се регулира и температурата - при прегряване се свалят пластове, при охлаждане се добавят. Важно е най-горния пласт - якето да изолира добре от вода и вятър.
Трябва да се обърне и специално внимание на крайниците - там кръвообръщението е най-слабо и измръзванията започват от тях. Не забравяйте да сложите в раницата топли ръкавици, шапка и чорапи.
За да предпазите очите си от интензивната пряка и отразена слънчева радиация през зимата, особено когато има сняг, се оборудвайте с добри слънчеви очила с UV филтър.

Добрата екипировка е най-важната предпоставка за комфорта и доброто настроение по време и след преход в планината. Ня забравяйте - НЯМА ЛОШО ВРЕМЕ, ИМА ЛОША ЕКИПИРОВКА!
И въпреки че Странджа винаги е гостоприемна - там няма сурови и дълги зими и можем да я посещаваме целогодишно, през зимата трябва да бъдем по-внимателни, информирани и подготвени, за да изпитваме максимално удоволствие от разходките сред природата.

В Бургас можете да се екипирате с всичко необходимо за спорт и туризъм в планината в магазин OutdoorSports на бул. Сан Стефано №107 срещу Новата поща или като посетите ОНЛАЙН МАГАЗИНА

!!! За всички участници в походите на Зелена Странджа има специална отстъпка от 5% !!!

календар на походите в Странджа

Последни новини

Новите тениски на ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА

Новите спортни бързосъхнещи брандирани тениски на Зелена Странджа са готови. Купувайки си тениска,...повече

ЧЕСТИТ ДЕН НА ГОРАТА - 21 МАРТ

На 21 март се чества световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 г. в деня на пролетното равноденствие...повече

ПОХОД от Варвара към Папия И В СЪБОТА

Поради големия интерес към панорамния поход от село Варвара към връх Папия тази неделя 18 март ще организираме...повече

Полумаратон
Атанасовско езеро


Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа

Нови преходи