Събрахме два тона боклук от дивите плажове на Странджа

На 17 септември 2016 г. се проведе доброволческа акция за почистване на труднодостъпни плажове в района на гр. Ахтопол.
Събитието беше организирано от сдружение Зелена Странджа с подкрепата на кметство гр. Ахтопол. Фондация TimeHeroes осигури средства за безплатен транспорт на доброволците в почистването.
Целта на акцията беше да се съберат колкото се може по-голямо количество битови отпадъци, изхвърлени от морето по плажове и заливи, недостъпни с транспортни средства и да се транспортират до най-близкото сметище.
Партньор беше и Бургаската асоциация за екологичен и селски туризъм (БАЕСТ), наскоро участвали в проект за проучване на отпадъците по морския бряг.

Характерът на морския бряг по южното българско крайбрежие и спецификата на морските течения в Черно море благоприятстват отлагането на голямо количество битови отпадъци по плажовете в района. При това произходът им не е само от България, а предимно от по-северните черноморски държави, както и от страните по поречията на реките Дунав, Днепър и Днестър.

Акцията протече по следния начин:

В 8:30 ч. доброволците се събраха на паркинга пред магазин Била до автогара Запад в град Бургас и отпътуваха с автобус към гр. Ахтопол. В 10:00 в Ахтопол се присъединиха представители на кметството, които донесоха чували, ръкавици и минерална вода. Домакините посрещнаха участниците в акцията с вкусни питки и манов мед. В 10:30 всички се отправиха пеша към първия от набелязаните за почистване плажове между град Ахтопол и устието на река Велека. Там остана група от 7 човека, а останалите продължиха на север по морския бряг към другите заливи. В акцията се включиха общо 25 участници, които се разпределиха на групи по 6-7 човека и така едновременно се почистваха няколко плажа. След като отделните групи приключваха с почистването, те изнасяха чувалите до най-близкото място, достъпно с кола. Поетапно всички бяха натоварени на осигурения от кметството камион. Накрая всички доброволци се събраха заедно на плаж, който приличаше по-скоро на сметище и за около два часа буквално го преобразиха. Само от това място беше натоварен пълен камион с отпадъци.
Общото събрано и извозено количество отпадъци по време на акцията се равнява на 150 чувала или маса около два тона от общо 6 труднодостъпни плажа. Сред отпадъците преобладаваха пластмасови бутилки и опаковки, както и много джапанки и обувки.
В 16:00 часа участниците се придвижиха 2 км пеша до автобуса, след което направиха кратка разходка по улиците на град Ахтопол.
И организаторите, и самите участници останаха много удовлетворени от добре свършената работа, резултатът от която веднага пролича.

Благодарим на всички взели участие или подкрепили тази благородна акция. От СНЦ „Зелена Странджа“ имаме огромното желание през пролетта на 2017 г. да организираме подобно събитие и на други, останали непочистели места в района.

календар на походите в Странджа

Последни новини

Новите тениски на ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА

Новите спортни бързосъхнещи брандирани тениски на Зелена Странджа са готови. Купувайки си тениска,...повече

ЧЕСТИТ ДЕН НА ГОРАТА - 21 МАРТ

На 21 март се чества световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 г. в деня на пролетното равноденствие...повече

ПОХОД от Варвара към Папия И В СЪБОТА

Поради големия интерес към панорамния поход от село Варвара към връх Папия тази неделя 18 март ще организираме...повече

Полумаратон
Атанасовско езеро


Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа

Нови преходи