Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /www/unschool.bg/addon_domains/zelenastrandja.com/www/root/cat_podrobno5.php on line 35

СПАСИ УЛИЧНО ДЪРВО

Общество, Екология
Дати
Организатор - СНЦ Зелена Странджа

Да за имаме по-зелени улици и по-чист въздух в градовете, освен да садим нови дървета, трябва и да се грижим за вече засадените.
Най-тежката задача в градското озеленяване е не засаждането, а непрекъснатата поддръжка на съществуващата растителност. Доказано е, че голям процент от засадените дървета загиват, особено през първото лято след засаждането им, когато корените още не са укрепнали и не успяват да задоволят нуждите на растението от вода и минерални вещества.

КАК ДА ПОМОГНЕМ?

Полейте поне едно младо дърво на Вашата улица с 10 л вода! Правете това поне веднъж на 2 седмици през цялото лято. Това гарантирано ще го спаси от летните засушавания.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, КОГА ЕДНО ДЪРВО ИМА НУЖДА ОТ ВОДА?

Водата е основен елемент за всички живи организми, включително и растенията. Благодарение на нея се случват всички физиологични процеси. Въпреки че разполагат с различни приспособления за снабдяване и съхранение на водните запаси, останат ли без вода, растенията гарантирано ще загинат. Такава заплаха грози най-силно младите или наскоро засадените на ново място растения, защото техните корени все още не са достатъчно мощни и не са достигнали по-дълбоките и по-влажни почвени слоеве.
Като цяло трябва да знаем, че през лятото количеството на валежите е недостатъчно за неукрепналите дървета, а температурите и съответно транспирацията (изпарението от листата) са високи. Затова е нужно да осигурим периодично снабдяване на растенията с вода. Това важи в още по-голяма степен за уличните дървета, които обикновено са единично разположени и добре осветени от слънцето, нагряването на повърхностите е по-силно, а водата бързо се оттича през дренажните и канализационни системи.
И все пак, преди съвсем да загине, всяко растение сигнализира чрез редица външни признаци, че се нуждае от вода:
- Дървото не нараства и липсват млади клонки;
- Листата са повяхнали и с по-бледозелен цвят;
- Израстват клонки от основата на стъблото, а короната съхне;
- Ако има плодове, те са малки, спаружени и окапват преждевременно.
Ако листата на едно дърво изсъхнат през лятото, тогава обикновено е вече твърде късно да го спасим. Но все пак можем да опитаме като:
- изрежем голяма част от връхната част на клоните, като по този начин намаляваме листната маса и изпарението на вода. Запомнете - при липса на вода дърветата започват да съхнат от върха надолу!
- започнем редовно да поливаме дървото.

Нека това лято не допускаме да изсъхват новозасадени дървета на нашата улица! Те искат толкова малко, а ни дават толкова много.

От сдружение Зелена Странджа продължаваме да търсим партньор за реализиране на нашата идея за създаване на универсален модел за засаждане на повече улични дървета в градовете с активното участие на гражданите и на общините. Вярваме, че каузата за повече зеленина и по-чист въздух в градовете си заслужава.
http://zelenastrandja.com/cat_podrobno.php?id=34&main_category_id=5


Екипировка

Кофа или туба с 10 литра вода
Полей улично дърво


календар на походите в Странджа

Последни новини

Природен парк СТРАНДЖА стана на 23 години

Най-голямата защитена територия в България - Природен парк "Странджа" стана на 23 години. Паркът е обявен...повече

112 състезатели се надпреварваха в Полумаратон АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО 2018 (СНИМКИ и РЕЗУЛТАТИ)

За трета поредна година се проведе спортния празник Полумаратон "Атанасовско езеро" в Бургас. На 21 януари...повече

Новогодишни приказки за ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА

Честита Нова година на всички! И понеже обикновено по това време на годината се правят равносметки,...повече

Полумаратон
Атанасовско езеро


Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа

Нови преходи