Почистваме по време на поход

Все повече хора се отправят на излет сред природата по време на почивни дни и ваканции. Движението на чист въздух, далече от градския шум и мръсотия, има огромно положително въздействие върху човешкия организъм.

Много често обаче, отивайки на разходка навътре в гората, се натъкваме отново на боклук, изхвърлен от хората. Най-често това е дело на горски работници, ловци, недобросъвестни туристи, а в последно време и на мигранти. Боклукът в гората, освен че може да ни развали гледката и приятните преживявания, е много вреден и за горските обитатели, растенията, почвите, водите, а дори може да стане причина за възникване на горски пожар.

Не са рядкост случаи, когато възпитани туристи прибират в раницата си и отнасят със себе си не само собствения боклук, но и този, който срещнат по пътя си.
Вече повече от година сдружение „Зелена Странджа“ официално обяви доброволческа инициатива за почистване по време на поход. Така докато вървят по определен горски маршрут, туристите по собствено желание се включват в импровизирана акция за събиране на отпадъци. Количеството на събрания боклук зависи от замърсеността на района, в който се провежда похода и от физическите възможности на всеки един участник. Обикновено групата успява да събере от гората и да пренесе до най-близкото населено място между 5 и 10 чувала отпадъци. Радостното за всички е, че при следващ поход по същия маршрут, боклук вече почти няма, а също и че най-ентусиазираните доброволци обикновено са децата.


календар на походите в Странджа
Тур Странджа

Последни новини

Жест към хората от малките села в Странджа

Приключи доставянето на продуктите, закупени по проект на сдружение "Зелена Странджа" със средства...повече

Скоростно по Тур Странджа с Владимир Димитров

От "Зелена Странджа" искаме да ви напомним, че не е нужно да ходите в далечни страни, за да намерите своя...повече

Добро за хората от най-малките села в Странджа

Сдружение "Зелена Странджа" е с одобрен проект от първия кръг на Фонд „Обединени срещу COVID-19“. В процес...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи