Поуките на времето

По време на Втората световна война, когато България е съюзник на Германия, по цялата Българо-турска граница е била изградена система от бункери и укрепителни съоръжения. Тогава тази граница се е явявала външна за съюза и Вермахтът е очаквал нападение именно по нея.

Един от бункерите, разположен на 2 км източно от Малко Търново, се откроява значително от останалите. Това е внушително укрепление, което е проектирано да бъде почти незабележимо и независимо от околния свят. На входа му са били монтирани последователно три бронирани врати, а входния коридор има две чупки на 90 градуса, за да не може вътрешността да бъде атакувана фронтално. Бункерът разполага с отделни помещения за командния състав, спални, тоалетна, баня и гараж. Бил е оборудван със самостоятелна вентилационна система, отопление, осветление, вода и канализация. Около този щаб в гората има разположени други по-малки укрепления, окопи и картечни гнезда.

Тези бункери, слава Богу, до ден днешен не са използвани за реални военни действия.

Няколко години по-късно Социалистическа България изгражда кльон по същата тази граница, външна за целия Източноевропейски блок. Тук много млади български момчета са изкарали най-трудните години от живота си. За хилядите убити, търсещи свободата си хора, опитали се да преминат тази ограда сега няма да говорим.
По същите места днес се вие съвсем нова ограда, която трябва да пази България и нашите нови европейски съюзници от външните нашественици.

По време на утрешния ни съботен поход (13 октомври), ще посетим могилния некропол в местността Пропада и базовия бункер край Малко Търново. Елате с нас сред природата на Странджа, за да ви разкажем повече и за нейните забележителности. Носете си челници или фенери, защото ще влезем в укреплението от Втората световна война, ще видите и почувствате сами атмосферата и духа на отминали, но незабравени времена. Ще споделите своите впечатления и ще направите изводи, за които историята ни нашепва.

Очакваме ви!
Екип на Зелена Странджа
12.10.2018 г.

календар на походите в Странджа
Тур Странджа

Последни новини

Проект MARLENA

Сдружение "Зелена Странджа" е партньор в проекта „Нов подход за премахване на отпадъците в моретата...повече

Поуките на времето

По време на Втората световна война, когато България е съюзник на Германия, по цялата Българо-турска...повече

Ахтопол – място за любители на приключенията и красивата природа

На почивка сте на море, искате слънце, плаж, спокойствие и културен живот! Но също и малко да се пораздвижите,...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджаanketa

Нови преходи