Дарителска кампания за Тур Странджа

От днес стартираме дарителска кампания за "Тур Странджа" - 180-километровият пешеходен и веломаршрут през цяла Странджа от Елхово до Ахтопол.

През тази година стотици туристи вече успяха да преминат по него - изцяло или отчасти. Много от тях споделиха и своите впечатления. Благодарение на тях, както и от лични наблюдения, знаем кои са слабите страни и предизвикателствата общо около идеята на Тур Странджа. Много хора изразиха и готовност да помагат - кой с каквото може. Защото всички сме убедени в нуждата от развитие на природосъобразен, устойчив туризъм в Странджа, както и от стимулиране на местния бизнес и предприемачество в този пограничен район. Също така вярваме в потенциала на тази планина със съхранена природа, богата история и жив фолклор за привличане на повече любознателни туристи през всички сезони от годината.

"Тур Странджа" е нашата интегрирана стратегия за устойчиво развитие на туризма и бизнеса в Странджа. Хубавото й е, че е родена от нуждата, а не е спусната отгоре или както се казва – следва принципа „отдолу-нагоре“. Лошото е, че не е съпроводена от никакъв бюджет. Но може би точно това е нейното предимство – идеята „Тур Странджа“ се възприема и живее благодарение на това, че хората имат нужда от нея и ще се развива дотолкова, колкото повече хора осъзнават тази нужда.

Всички знаем каква е дългосрочната визия на този маршрут – „Тур Странджа“ да се превърне в българското „Ел Камино“. Дори много повече, защото в Странджа има от всичко по много и може да задоволи нуждите на хора с най-различни интереси. Дали, кога и доколко ще се случи това зависи от всички нас. Стратегията „Тур Странджа“ е изпълнима единствено с включването на всички заинтересовани страни – туристи, браншови организации, общини, местни хора и бизнес.

От „Зелена Странджа“ правим това, което е по силите ни. Целта ни в краткосрочен план (докато гората се раззелени през следващата пролет) е да подсилим маркировката с поставяне на още табели, шаблони и боя, да обозначим забележителните места по маршрута, да направим повече места за почивка и да допълним информацията в сайта www.tourstrandja.bg с местата за настаняване и хранене. Предстои и издаване на пътеводител на хартия в удобен за носене формат.

За всичко това ще са ни нужни средства. Всеки може да помогне - ако не с пари, с доброволен труд, полезни съвети или по всякакъв друг начин за развитие и популяризиране на маршрута. Пари могат да бъдат дарявани чрез кампанията в www.platformata.bg или директно по сметката на Сдружение „Зелена Странджа“ - BG78RZBB91551002812216. Можете също да се облечете с тениска „Тур Странджа“ на стойност 20 лв. или да се сдобиете с календар за 2020 г. срещу 5 лв.

Благодарим и ви желаем весели празници!

6.12.2019 г.
Зелена Странджа.


календар на походите в Странджа
Тур Странджа

Последни новини

Виртуални разходки в Странджа

В следващите дни и седмици на извънредно положение, поради невъзможност да организираме походи в гората,...повече

Спортен бъф за многократна и разнообразна употреба

Вместо маска... Спортен бъф: - Многократна употреба след изпиране; - Универсален и многофункционален; -...повече

Почистваме по време на поход

Все повече хора се отправят на излет сред природата по време на почивни дни и ваканции. Движението на...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи