Ахтопол – място за любители на приключенията и красивата природа


На почивка сте на море, искате слънце, плаж, спокойствие и културен живот! Но също и малко да се пораздвижите, да видите и почувствате красотата на заобикалящата ви природа?
Ахтопол е разположен на брега на Странджа и ще ви поднесе букет от развлечения свързани както с морето, така и с планината. Тук никой не скучае – любители на красиви плажове, водни спортове, романтични кътчета, съхранена природа, горски пътеки за пешеходци и колоездачи – всеки ще открие, това от което има нужда. А по сенчестите улички можете да усетите духа на отминали времена, да се слеете с културния живот на града или да се насладите на вкусна храна и студена бира.
Ние от сдружение „Зелена Странджа“ сме запленени от магнетизма на този очарователен край и се връщаме тук често през всички сезони. Насърчаваме ви и вие да усетите тази магия и ще ви помогнем с информация за някои от най-атрактивните маршрути с начало от град Ахтопол.
Едно от местата, които не трябва да пропускате докато сте на почивка в Ахтопол, е устието на река Велека. До там можете да стигнете пеша по лъкатушеща пътека над скалистия бряг, започваща от боровата гора на южния край на града. Пътеката е част от единствения в България маркиран геомаршрут и разкрива тайните за формирането на скалите в района вследствие на вулканична дейност преди 65 – 70 млн. години. Не е нужно да сте геолози, за да забележите и да се заплените от разнообразните скални образувания по целия маршрут, а само след 6 км пред вас ще се разкрие най-впечатляващата гледка по цялото българско Черноморие, лиманът на най-чистата река в България - Велека.
Тук може да останете на плаж, да се повозите на лодка по долното течение на реката, да покарате каяк или сърф или да наблюдавате редки водни обитатели и птици. Връщането ви обратно в Ахтопол може да стане по същата пътека над скалите, по по-пряк успореден горски път, с кола по главния път или с обществен транспорт от Синеморец.
Геомаршрутът „Ахтопол – устие на река Велека“ ще ви предостави незабравими гледки и моменти, а морският вятър и закътаните плажове, които ще ви съпътстват, ще ви избавят от лятната жега и досадните мухи. За финал ще имате невероятната възможност да преминете по границата между реката и морето, газейки вода до коляно, а при пълноводие има алтернативен път през гората, който ще ви изведе на асфалта непосредствено до Железния мост преди Синеморец.
Друга възможност е да навлезете навътре в планината. От Ахтопол се излиза през вилната зона в западна посока и се прекосяват обширни пасища. Тук на 2 км се намира параклисът „Св. Константин и Елена“ с чудесно място за пикник. След още 2 км пътят навлиза в гората и скоро ще се озовете на Папийското било в местността „Дренчето“, където е изградена площадка за наблюдение на смайващата гледка към долината на река Велека.
От тук имате няколко варианта да продължите в зависимост с колко време разполагате и дали сте пеша или с колело:
Маршрути, подходящи за планински велосипед:
- Ахтопол – Дренчето – Ахтопол – 12 км;
- Ахтопол – Дренчето – Железен мост на Велека – Ахтопол – 18 км;
- Ахтопол – Бродилово – Ахтопол – 18 км;
- Ахтопол – Бродилово – Царско кладенче – Железен мост – Ахтопол – 30 км
*От железния мост над река Велека до Ахтопол се ползва горски път, който е успореден на асфалтовия и на бреговата ивица – изтеглете трак за GPS от www.tourstrandja.bg!
Маршрути, подходящи за пешеходци:
- Ахтопол – Параклис „Св. Св. Константин и Елена“ – Ахтопол – 4 км;
- Ахтопол – Дренчето – Ахтопол – 12 км;
- Ахтопол – Бродилово – Ахтопол – 18 км (от село Бродилово може да се ползва обществен или личен транспорт през Царево);
- Ахтопол – Дренчето – Гьолът – Заслон „Блей баирите“ (Засл. „Калинча“) – 11 (13) км;
- Ахтопол – Дренчето – Гьолът – Моряшката чешма – връх Папия (502 м н. в.) – 13 км;
- Ахтопол – Дренчето – Гьолът – Параклис „Св. Богородица“ – Варвара – 16 км;
**До връх Папия има автомобилен път, който започва от заслон „Калинча“ в ляво по пътя Царево – Бродилово и минава покрай заслон „Брей баирите“. На самия връх има военно поделение и не се допускат външни хора. Няма гледка към морето заради гората. Затова пък от заслон „Блей баирите“ се открива внушителна гледка към долината на Велека, село Бродилово и цяла Странджа.
***Посочените маршрути не са маркирани на терен или са само частично маркирани! Използвайте GPS траковете, качени в сайта www.tourstrandja.bg, подробна карта на Странджа или водач, добре познаващ района!
****Питейна вода по маршрутите няма, с изключение в населените места, заслон „Блей баирите“, „Калинча“ и Моряшката чешма!
*****През месеците юли и август в гората има много досадни мушички!
Сдружение „Зелена Странджа“ разработва многодневен маршрут за пешеходци и велосипедисти през цяла Странджа, „Тур Странджа“ – 180 км от гр. Елхово до гр. Ахтопол, от Тунджа до Черно море. В момента се извършва маркиране на терен, а местата за настаняване, хранене и забележителностите ще бъда публикувани в сайта www.tourstrandja.bg. Целта е да се привлекат повече самостоятелно организирани туристи в планината и да се подпомогне поминъка на местните хора, предлагащи различни услуги и продукти. Първите любители на пътешествията и на Странджа вече тръгнаха по маршрута, следвайки GPS трака. Подробности и новини за Тур Странджа търсете в www.tourstrandja.bg.

Владимир Димитров,
Председател на СНЦ „Зелена Странджа“
www.zelenastrandja.com
10.08.2018 г.


календар на походите в Странджа
Тур Странджа

Последни новини

„Зелена Странджа“ организира поредното почистване на труднодостъпни места

СНЦ „Зелена Странджа“ организира поредното почистване на труднодостъпни места по маршрут от Ахтопол...повече

Почистване на Маслен нос по проект MARLENA

На 3 май над 40 доброволци се включиха в почистването на брега и горските пътища от резиденция Перла...повече

Нови акции за по-чисто Черно море

Маркирането и организирането на акции за почистване на замърсени зони в Черноморския басейн ще става...повече

Спортни мероприятния


anketa

Времето е винаги подходящо за поход със Зелена Странджа
anketa

Нови преходи